Review: Rossignol Experience 84 Ai

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 126-84-116
Lengte: 176
Radius: 15 m
Constructie: houten kern verstevigd met basalt, volledige sidewall, Air Tip constructie, LCT, tip-rocker, tail-rocker

Over deze ski

De Experience-lijn van Rossignol bestaat al heel wat jaren. Voor dit seizoen is die echter helemaal onder handen genomen. Nieuwe breedtes, nieuwe constructies, nieuwe technologieën – gewoon hele nieuwe ski’s eigenlijk, maar onder de oude naam.

De Experience 84 Ai is de middenmoter van de serie. De 94 TI en 88 TI zijn een stuk steviger en breder; de 80, 76 en 74 zijn softer en smaller. Allemaal logisch natuurlijk, maar toch goed om het even te noemen. Wat nieuw is bij wel meer Rossignol-modellen (ook in de Hero Elite-lijn bijvoorbeeld), is Line Control Technology (LCT). Dat wil zeggen: een verticaal geplaatste strip materiaal in de kern, over de hele lengte van de ski. Bij de 94 TI en de 88 TI is die strip gemaakt van Titanal; bij deze 84 Ai is dat gemaakt van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen), waar ook vaak de sidewalls van ski’s van zijn gemaakt (maar bijvoorbeeld ook Legoblokjes). “Ai” staat dan ook voor “ABS inserts”.

Zeer allround

De Experience (en ook deze 84 Ai) is ook qua vorm flink veranderd. De tips hebben ze min of meer gejat van de Soul 7. En dat maakt dat deze ski het erg goed doet in zachte sneeuw. Je blijft er niet meer in hangen. De tips zijn vergevingsgezind zonder dubbel te vouwen, voorspelbaar en ze maken dat deze ski’s altijd makkelijk skiën. In zachte sneeuw, in buckels, op strakke pistes – deze ski is echt zo easy.

En mede door die LCT is de ski ook stabiel en lijnvast. Hij klappert niet, heeft een niet al te stijve maar mooi constante buiglijn en verrast eigenlijk nooit. In wendbaarheid is de ski vanwege de aanzienlijke rocker een van de beste in het segment. Maar echte sportieve ‘wauw’ ga je er niet van krijgen. De rebound is functioneel, maar niet heel erg merkbaar. De grip is voor een ski van deze breedte prima, maar de contactlengte is niet zo groot. Dus op echt ijs is het een beetje behelpen.

Conclusie

Een betrouwbare ski voor alle condities. Hij houdt meer van zachte sneeuw dan van keiharde, hoewel hij het ook daar acceptabel doet. Voor skiërs van alle niveaus die geen beest willen of erg hard willen skiën. Een cruiser-allmountain ski die alles goed aankan en nooit zal tegenstribbelen.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

5 reacties op “Review: Rossignol Experience 84 AiVoeg die van u toe →

  1. Hallo , ik heb de rossignol experience 84 modeljaar 2020 gekocht nu heb ik deze gekocht op lengte 176cm en ben zelf 171 cm
    Met 73 kg maar twijfel dat deze te lang gaan zijn . Ben zelf wel een gevorderde skiër maar kan ze wel nog omwisselen naar 168 cm of zou ik gewoon bij deze lengte blijven ?

    Mvg gino

    1. Ik zou deze houden. Als je een gevorderde skiër bent – wat je zegt – dan is die extra lengte echt geen probleem. Vooral omdat er best wat rocker in zit en het sowieso al niet een echt heftige ski is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *