Review: Rossignol Experience 84 HD

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 133-84-120
Lengte: 178
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, carbon, tip-rocker, basalt, Air tip technologie

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski – de hele lijn – bestaat al een jaar of 6. Het is de allmountain lijn van Rossignol, die zich kenmerkt door vooral goede prestaties op harde sneeuw. Van 77 tot 100 mm onder de voet zijn de modellen. De smalste modellen hebben alleen glasfiber- of carbon versteviging; de breedste heeft metaal erin. Deze 84 is een van de middelste modellen uit de lijn, met dus carbon erin (geen metaal).

Het ‘HD’ is er vorig seizoen in heel veel Rossignol-modellen aan toegevoegd. Het is een nieuwe vezel die carbon (energiek) met basalt (demping) verenigt voor een niet stuiterige, gedempte, maar toch energieke en licht skiënde ski. Dat is de theorie althans. Maar is het ook gelukt?

Voor licht(e) gevorderden

Nou, de grip valt wat tegen. En de energie eigenlijk ook. Nou ben ik wat groter dan gemiddeld, en misschien heb ik ook technisch gezien het plafond van deze ski wel bereikt. Niet dat ik zo’n bijzonder goede skiër ben, overigens. Dat zegt dus wat. Ik denk dat deze ski prima is voor iemand van niveau 3 t/m niveau 7 als je niet al te zwaar bent. Ben je wel wat groter of krachtiger (of ski je relatief snel), dan ligt het plafond al meer bij niveau 6 – dit is puur een inschatting.

Niet heel veel grip dus, stabiliteit is ook niet optimaal. Hij maakt wel makkelijk bochten overigens. Vooral geslipt. Nou heb ik mijn best gedaan om deze ski’s lekker te laten carven, maar ze hielden het gewoon niet. Dus de bochten zijn eigenlijk al heel snel geslipt. Op zich helemaal niet erg, maar ik had betere carve-eigenschappen verwacht. Ze zijn dus niet aan de sneeuw gelijmd. Dat zijn wel meer ski’s niet. Maar die hebben dan vaak een vrolijk speels karakter. En dat mist deze ski ook een beetje.

Conclusie

Voor lichtere, lichtgevorderde skiërs een leuke lat voor een paar vakanties. Maar ben je wat groter of technisch ambitieuzer, ga dan eerder voor de 88 of voor een andere soort ski. En wil je een echt speelse ski, kijk dan ook verder.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Rossignol Experience 84 HDAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *