Review: Salomon QST 106

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 142-106-127
Lengte: 188
Radius: 20 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, één laag metaal, tip-rocker, tail-rocker, Carbon-Flax

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski bestaat sinds vorig jaar en is Salomon’s versie van wat een allround freeride ski moet zijn. Niet al te zwaar, gedempt, energiek genoeg. Hij moet alle variaties op zachte sneeuw goed verwerken en makkelijk en voor een breed publiek te skiën zijn.

Met één laag metaal, houten kern, extra dempende Carbon-Flax laag erin (die de energie va carbon moet geven, maar tegelijkertijd de demping van iets rubberigs), een volledige sidewall en rocker voor en achter zou het ook een goede kandidaat kunnen zijn. Ik zeg hier bewust ‘kunnen zijn’, want voor relatief zware of krachtige skiërs is hij niet zo stabiel.

Te licht bevonden

In poederige omstandigheden en perfecte condities doet ie het prima. Maar zodra het hobbeliger wordt, de sneeuw zwaarder of het terrein uitdagender, dan houdt ie niet zo mooi zijn lijn en is ie behoorlijk stuiterig. Dat komt het vertrouwen allemaal niet ten goede. Van lichtere skiërs heb ik begrepen dat zij daar minder een probleem mee hebben, maar de zwaardere of krachtigere skiërs onder ons zouden denk ik die tweede laag metaal willen. Gewoon dat beetje meer stijfheid, stabiliteit en het gewicht nemen we dan maar voor lief.

Ook is deze ski niet zo allround als andere ski’s in deze klasse. Op harde sneeuw bijvoorbeeld (de piste terug naar de lift, maar vooral ook kapot geskied terrein, harde crud) doet deze ski echt helemaal niks. Grip is niet echt aanwezig, wat maakt dat je echt zachte sneeuw gaat opzoeken. Maar ja, als die er op een gegeven moment echt niet meer is…

Conclusie

Een freeride ski voor lichte skiërs en uitsluitend zachte sneeuw. Hoe fluffier, hoe beter – dat geldt voor zowel de sneeuw als de skiër).

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon QST 106Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *