Review: Salomon QST 92

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 131-92-114
Lengte: 185
Radius: 18 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, tip-rocker, carbon-Flax

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze QST 92 is de op een na smalste in de freeride-lijn van Salomon. Een populaire freereide-breedte, maar voor de echt diepe poeder aan de smalle kant. Puur op de cijfers afgaand zou je dit misschien een allmountain ski moeten noemen. En Salomon wil je ook doen geloven dat deze ski alles echt even goed kan: korte carve-bochten op harde sneeuw, raggen in de poeder en zelfs een avontuur in het funpark.

Eerlijk is eerlijk: dat laatste heb ik niet geprobeerd. Maar ik denk dat deze ski wat body mist voor stevige landingen. En ook in het terrein – vooral in stevige zware sneeuw – is de ski wat licht en net niet stevig genoeg om niet net ten onder te gaan aan de weerstand. Krachtige skiërs missen echt net dat beetje stevigheid.

Luchtig

Deze ski is meer voor de lichtere, minder heftige dagen. Fluffy diepe sneeuw kan deze ski goed aan. Maar met 92 mm is er niet al te veel float natuurlijk. En dat is weer een reden om deze ski meer als allmountain te zien. Een dag die 10 cm verse sneeuw kent, met een geprepareerde piste en niet al te grote buckels aan het eind van de dag is een dag voor deze ski.

Maar als er een stuk afgeschraapte piste te vinden is die wat ijzig is en niet meer zacht, dan mis je net de grip om daar met zekerheid overheen te skiën. Echt snappy is de ski ook niet, wat je vooral merkt in het gevoel van net niet 100 procent controle op de harde sneeuw. Als je flink energie geeft, trap je er bijna doorheen, maar het is vooral de breedte die je hindert in het pistewerk. Dus dan toch maar weer uitwijken naar de diepere sneeuw. Zo lang je het maar luchtig houdt kan het allemaal best, maar is niks ideaal.

Conclusie

Een makkelijk te skiën, vrij allround ski. Maar net te weinig float in diepe sneeuw, net te slap voor stevige meuk en net te breed voor het echte pistewerk. Op zich niet slecht op de verschillende eigenschappen. Maar alleen erg lichte en minder krachtige skiërs kan ik deze ski aanraden, en alleen in condities die net overal tussenin vallen.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon QST 92Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *