Review: Salomon QST 99 (en 106)

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 140-99-122
Lengte: 188
Radius: 20 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, tip-rocker, carbon/basalt-Flax

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De QST’s zijn de freeride lijn van Salomon. Ze bestaan al een paar jaar, maar de 99 en 106 zijn qua constructie (gebruikte materialen) wat aangepast ten opzichte van vorige versies. Omdat ze echt praktisch hetzelfde skiën, neem ik ze in één review. De 106 is iets minder snappy op harde sneeuw en heeft net iets meer float in diepe poeder. Exact wat je mag verwachten van een ski die 7 mm breder is, maar verder in alles hetzelfde als zijn smallere broertje.

De ‘oude’ QST’s waren net een beetje onrustig om in kapot geskiede sneeuw, of in oneffen terrein lekker stabiel te liggen. Deze nieuwe versie van zowel de 99 als de 106 (en de damesvarianten van die ski’s) heeft daarom een toevoeging gekregen van een beetje basalt, dat in de C-Flax is mee geweven. Basalt absorbeert trillingen en zorgt voor rust in de ski. Vaak is het risico dat de ski daardoor wat doods aanvoelt.

Gemak dient de mens

De nieuwe versie van deze ski is echt super makkelijk om te skiën. De tips gaan over alles heen, hebben veel float. Ze haken niet, sturen direct genoeg en er is geen afleidend geflapper als je ze op harde pistes op de kant zet. Dat gaat verrassend goed en direct. De grip is erg goed, de ski’s lopen rustig en voorspelbaar.

Verrassingen zal je niet tegenkomen als het aan deze ski ligt. Maar het is ook weer niet zo dat je niks meekrijgt van het terrein. Niet elke hobbel wordt dood geslagen. Het is een uitgebalanceerde mix van stabiliteit en voorspelbaarheid, grip en controle, energie en demping. Echt een ski die een heel breed scala aan omstandigheden en skiërs aan zal spreken. Een echt flinke verbetering ten opzicht van de oude versie.

Conclusie

Een zeer allround freeride ski. Licht genoeg voor een toerbinding; stabiel genoeg voor een charger. Echt een alleskunner voor alles in zachte sneeuw. En zelfs op de piste is skiën op deze latten geen straf.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Salomon QST 99 (en 106)Voeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *