Review: Salomon S/Max 10

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-73-104
Lengte: 175
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, metaal, Edge Amplifier, Pulse Pad

Over deze ski

Dit is een middenmoter in de nieuwe pistelijn van Salomon. Het is bij lange na niet de heftigste in de lijn (dat zijn de 12 en de Blast), maar ook zeker niet het instapmodel (dat is de 6,7 en 8). Deze S/Max 10 zit dus in het midden en is gericht op de (licht)gevorderde pisteskiër die in alle condities, op alle snelheden de berg af wil. Met een houten kern, volledige sidewall en wat metale versteviging lijkt dat op papier ook heel aardig.

Geen rocker die je helpt, een Edge Amplifier die de krachtoverbrenging op de kanten moet vergroten, een vrij directe tip en tail die er niet meteen uitzien alsof ze heel vergevingsgezind zijn of heel makkelijk los laten aan het eind van de bocht… De ski ziet er serieuzer uit dan hij in werkelijkheid is.

Schaap in wolfskleren

Sterker nog: eigenlijk vind ik het een vrij instabiele ski. In geslipte bochten krijg je niet de zekerheid die je van een sidewall over de hele lengte verwacht. De tip en tail zijn weliswaar vrij direct en daardoor wat happerig, maar het ontbreekt ook aan wat body. En daardoor krijg je niet een heel solide, zeker gevoel van de ski. Het geheel klappert zelfs een beetje (en dat zonder rocker!). Onder de voet is de grip acceptabel, maar voor en achter de binding valt dat flink tegen.

Ook in carvebochten geeft deze ski niet een solide gevoel. In oneffen sneeuw krult de tip gewoon op, je voelt echt de weerstand en de tip die onvoorspelbaar om die oneffenheden heen krult. Lijnvast is de ski niet echt, en zet je een beetje aan, dan trap je er doorheen. Om de kant enigszins te laten grijpen moet je hem echt wel op flinke hoeken zetten. Daar is lef en durf en volle overgave voor nodig. Maar als je net door de ski bent heen getrapt is dat niet je eerste natuurlijke reactie.

Conclusie

Een te lichte, te instabiele ski. Zelfs lichte, niet zo krachtige of snelle skiërs zou ik hem niet snel aanraden, omdat het echt aan zekerheid en voorspelbaarheid ontbreekt.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Salomon S/Max 10Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *