Review: Salomon S/Max 12

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-72-106
Lengte: 175
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Edge Amplifier, Pulse Pad

Over deze ski

De S/Max serie si de nieuwe pistelijn van Salomon. Deze 12 is de directe opvolger van de X-max X12 van voorgaande jaren. Gericht op gevorderde, technisch vaardige skiërs. Aan de constructie kan je dat ook wel zien. Met metaal verstevigd, een scherpe tail en directe tip: geen ski voor mensen die maar wat aanklooien.

De nieuwe technologie die ze in deze series hebben gestopt, de Edge Amplifier, is een soort extra sidewall bovenop de ski die de overbrenging van krachten van de binding naar de ski nog directer maakt. De grip is dan ook erg goed. Niet alleen dat stuk onder de binding trouwens, maar over de hele ski. In lange carvebochten voel je de hele ski werken, van het aangrijpen van de tip tot het aller laatste vasthouden van de tail aan het eind van de bocht. Zeer stabiel, vloeiend en soepel hoe de ski loopt. Zeer lijnvast en zeker ook.

Veelzijdig, soort van

Een stabiele, zekere carver dus. Maar ook in korte, geslipte bochten is de ski gebalanceerd, voorspelbaar, zeker. In een smalle corridor kan je er echt perfect in korte bochtjes mee naar beneden. Wedelen kan deze ski gewoon. En alles tussen de korte bochten en de lange carvebochten in doet deze ski goed. De overgang van carven naar roetsjen is niet super vloeiend, maar zeker niet onmogelijk. En de ski laat zich met extra druk en energie prima in andere bochtgroottes manoeuvreren.

De tip is alleen behoorlijk direct. Heerlijk op strakke pistes. Maar als het oneffen wordt aan het eind van de dag, of je begeeft je in wat zachte sneeuw (verse sneeuw, slush), dan moet je erg bewust en veel voordruk geven om die tips – en daarmee de ski – te sturen. Dan gaat slippen ook wat minder makkelijk, want voor zijwaarts gaan is de tip eigenlijk niet ontworpen. En vooral in dat stukje van de tip dat omhoog komt van de sneeuw (en waar je op strakke pistes niets van voelt), dát stukje gaat dan werken en aangrijpen. En dan moet je dus goed gefocust zijn en door knallen.

Conclusie

Echt een ski voor technisch vaardige skiërs. Op strakke pistes doet hij alles goed en stabiel. In zachte of oneffen sneeuw moet je wel opletten en kan je je niet even laten afleiden door iets buiten het skiën zelf. Dan happen de tips behoorlijk (en de scherpe tail ook). Maar als je gewoon bewust en gefocust skiet, heeft een ervaren skiër hier een heerlijke lat aan.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Salomon S/Max 12Add yours →

  1. Hi Gigi,

    Lijkt mij een top-ski.

    Ik heb 1 vraag over je laatste zin: “Maar als je gewoon bewust en gefocust skiet, heeft een ervaren skiër hier een heerlijke lat aan.”

    Bedoel je hiermee dat als je de ski technisch goed/strak/actief blijft inzetten, je geen last hebt van de mindere sturing op losse/flush sneeuw einde dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *