Review: Salomon S/Max (Son of a) Blast

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-72-106
Lengte: 170
Radius: 15 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Edge Amplifier, Pulse Pad

Over deze ski

De S/Max is de opvolger van de X/Max pistelijn van Salomon. En deze Blast is het ‘hoogste’ model in de nieuwe lijn. De lijn wordt door Salomon gepositioneerd tussen de echte race en van race afgeleide ski’s en de allmountain lijn. Het zou hier dus de allround pistecategorie betreffen, wat de voorgangers ook waren. In één aspect is deze ski al best veelzijdig te noemen. Je hebt binnen één model namelijk de keus tussen een korter model met slalom-radius, een middenlengte met dito radius, of een lange lengte met lange radius. Maar is deze ski ook een beetje allround in andere opzichten?

Er zit geen rocker in de ski, de sidecut loopt tot voorbij het contactpunt, de tip is abrupt en direct. Dit is een echte carve-ski in de meest letterlijke betekenis van dat woord. Alles is eraan gedaan om de grip van deze ski te vergroten, ook bij minder extreme kanthoeken. De Edge Amplifier – een soort van tweede laag sidewall bovenop de gewone sidewall, voor directe krachtoverbrenging van de binding – doet zijn werk goed. Erg goed. Te goed misschien wel. Laat ik het zo stellen: de grip van deze ski’s in echt ongeëvenaard. En door de Pulse Pad is de demping ook nog eens uitstekend. Dus een strakke, zeer lijnvaste en grippige bocht is wat je krijgt van deze ski.

Twee sporen

Wat deze ski het liefste doet is carven. De voorgangers hadden dat ook al, maar het grote verschil is dat deze ski wel degelijk kan slippen. Je moet wel je koppie erbij houden en er bovenop zitten, vooral als de sneeuw niet super strak meer is, of wat zachter is. Die grip kan je namelijk ook laten struikelen. Het is niet een typische smeer- of leraren ski waar je met aandacht voor iets anders half achterstevoren schoolse bochtjes op maakt in elk geval. Maar je kan van de radius afwijken in geslipte bochten. Dat is al winst ten opzichte van de voorgangers.

Als je dat carvend probeert, kom je bedrogen uit. Want hoewel de ski zeer stabiel is, sublieme grip heeft en erg lijnvast is, is de ski zó lijnvast, dat je er niet van kan afwijken. Het is letterlijk een carve-machine. In de zin dat het een machine is met een eigen wil. Elke bocht is die ene natuurlijk carvebocht (de grootte is dan afhankelijk van de gekozen skilengte en bijbehorende radius). Die is nauwelijks te beïnvloeden door de skiër. Super stabiel en vol controle. Maar dan wel controle door de ski. Je mag achterop zitten en meerijden, maar heel veel in te brengen heb je niet. En wil je uit die carve-bocht breken om je ritme aan te passen of over te gaan naar geslipte bochten, dan kost dat erg veel energie en gaat zeker niet van harte.

Conclusie

Een carve-machine die zich nauwelijks laat beïnvloeden door de skiër. Een ski die perfecte grip heeft, maar zich daarmee vastzet in één bochtgrootte. Erg allround is de ski niet. Maar wie van carven houdt en alleen maar op ijs is te vinden: die is je lat.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon S/Max (Son of a) BlastAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *