Review: Salomon X-Drive 8.8

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 131,5-88-117
Lengte: 184
Radius: 18,3 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, X-chassis, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is de breedste uit de X-Drive serie van Salomon. En het is ook de bruutste. Dat wil zeggen: het is een ski die heel graag heel hard wil en daar ook wel goed in is, maar die niet echt rekening houdt met degene die hem skiet. Laat me duidelijk zijn, hij kan echt heel hard en is stabiel – zolang je hem maar op de kant houdt. Want zodra je iets anders doet, is er toch wel een kans dat ie echt uit de bocht vliegt.

Hij is in dat opzicht een beetje roekeloos. Hobbeltjes worden niet met goede demping opgevangen, maar met het ski-equivalent van hakken en zagen. Gewoon brute kracht erop en die skiër die moet maar zien hoe hij thuiskomt. Erg subtiel is deze ski dus niet. Het kost erg veel energie om ronde bochten te skiën (kleine bochten zijn echt lastig) en om de ski goed op de sneeuw te houden.

Op een lege piste is het leuk, als je je hersens even uitschakelt en elk vermoeden van ‘is dit wel verstandig?’ weet te onderdrukken. Het is eigenlijk gewoon een wildebras die weliswaar de potentie heeft echt overal overheen en doorheen te knallen, maar die meer kracht en durf beloont dan goede skitechniek.

Kleine doelgroep

En het is – dat vergeet ik bijna – een allmountain ski. Dat wil zeggen: hij heeft de breedte om dat te zijn, maar eigenlijk mist hij de souplesse om veelzijdig te zijn. Jazeker, ook zachte sneeuw, nat of poeder, daar knalt hij moeiteloos doorheen. Echt drijfvermogen is er niet, overigens.

De Blizzard Brahma is de directe concurrent van deze ski. Maar de Brahma – hoewel ook echt voor sterke, zware skiërs, lastig te skiën ook – gaf nog het gevoel van vertrouwen en stabiliteit als je met een rotgang overal doorheen knalt. Deze Salomon geeft dat gevoel niet. Het is meer een maniak met een bijl. Ik weet eigenlijk niet voor welke doelgroep deze ski echt geschikt zou zijn. Want skiërs die hetzelfde karakter hebben als deze ski kom ik persoonlijk liever niet tegen.

Conclusie

Hij gaat hard, hij gaat overal doorheen. Maar niet per se met een lekker veilig en stabiel gevoel van ‘ik kan alles aan’.  Eerder een gevoel van ‘alles moet kapot.’

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

2 comments on “Review: Salomon X-Drive 8.8Add yours →

  1. Had deze bijna gekocht, zat in m’n winkelmand van een webshop. Gelukkig las ik deze review, voor ik de bestelling afrondde 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *