Review: Salomon X-Max X12

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 120-73-99
Lengte: 175
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, carbon

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De pistelijn van Salomon heeft niet een heel herkenbare traditie, vind ik. Een paar jaar geleden was er de 24 Hours-serie, die eigenlijk gewoon best goed was. Vorig jaar werd daar hun nieuwe paradepaardje aan toe gevoegd: de X-Max. Die ski is de enige in dit pistedomein die er nog steeds is. Tegenwoordig heet ie de X-Max X10. Dit is de ski met sidewall, houten kern en verder niet veel speciaals. De X-Max X12 heeft carbon en TI erin en heeft een middelgrote-grote radius.

De X12 heeft dus eigenlijk een constructie die qua radius, materialen en karakter een zeer breed inzetveld zou moeten hebben. Gevorderde, krachtiger skiërs zouden ermee uit de voeten moeten kunnen; skiërs van iets minder niveau of met wat minder kracht zouden er ook op weg moeten kunnen. En dat is best aardig gelukt.

Allround actief

De X12 is een actieve ski. Er zit lekker wat pop in zonder dat de ski stuiterig wordt. De energie die je erin stopt, krijg je ook terug. De ski is er wel een die liever carvet dan slipt. Hij draait ook makkelijk op de kant; de tip grijpt direct aan. Maar je wordt niet echt in bochtgrootte gedwongen, waardoor je het gevoel krijgt dat je als skiër zelf echt de baas bent.

De ski heeft niet echt een heel uitgesproken karakter. Misschien is dát wel de traditie van de pisteski’s van Salomon. En dat maakt ook dat zowat ieder type skiër (qua stijl, tempo, bochtenvoorkeur) goed kunnen skiën op deze ski. Het wordt een beetje saai, dit verhaaltje. De ski is gewoon goed in heel veel dingen. Daar kan ik heel lang over gaan uitweiden, maar dat voegt eigenlijk niks toe.

Conclusie

Dus: een goede ski voor een heel breed pallet skiërs. Hij snijdt liever dan dat ie slipt, maar dat is dan ook het enige wat een overweging waard is als je heel graag geslipte bochten skiet. O ja: op hogere snelheden wordt ie wat minder lijnvast.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Salomon X-Max X12Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *