Review: Salomon X-Max X14

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 120-73-99
Lengte: 175
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, Powerframe (twee lagen metaal), powerline carbon, tip-rocker, honeycomb tip

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski zit vol met alles. Naast de ‘standaard’ ingrediënten als een houten kern en volledige sidewall zowel carbon én metaal over de hele lengte. Het is dan ook de ‘hoogste’ in de X-Max lijn van het Franse merk. En dat vertaalt meestal door naar: de ski met het hoogste instapniveau en het hoogste plafond qua performance.

De ski is niet heel zwaar (maar ook weer niet zo licht als sommige concurrerende modellen van andere merken) en heeft ook – schijnbaar – heel lichte rocker aan de achterkant. Dat en het carbon erin doet je dan vermoeden dat dit een wat speelser model is dat makkelijk alle soorten pistecondities aankan, energiek en misschien zelfs speels. Dat zou je denken…

Eén ding

Een allround pisteski is het niet. Hoewel het de breedte daarvan heeft en in constructie de potentie om dat wel te zijn, kan deze ski gewoon te weinig. Waar deze X14 echt een hekel aan heeft, bijvoorbeeld, zijn geslipte bochten. Zodra je de ski’s inkant, gaan ze snijden. Op zich niet zo’n ramp, er zijn wel meer ski’s waarbij dat het geval is. Maar deze ski heeft bij 175 een radius van 17 meter, min of meer richting ‘cheater’ GS, grote bochten dus. Als iemand van mijn formaat deze ski zou kiezen (en dan ga je voor 175 en niet expres korter), krijg je dus een ski waarop je feitelijk geen korte bochten kan skiën. Want slippen wil hij echt niet, en met de vrij grote radius en een stijve constructie krijg je de ski’s niet heel kort gecarved.

Lange bochten kan hij erg goed carven trouwens. Dát is dat ene ding dat hij goed kan. Hij is dan ook krachtig, stabiel. Maar je voelt wel elk klein groefje of hobbeltje in de piste. En de bochten moet je helemaal zelf verzorgen, want veel rebound voel ik niet. Geen demping en ook geen vergevingsgezindheid, je struikelt en hakkelt een beetje snijdend door de sneeuw. Een beetje zoals de eerste haal van een niet goed geslepen broodmes. Het is niet ‘smooth’, wat ik wel verwacht van een ski met metaal erin. Maar het carbon maakt de ski stijver dan nodig is, denk ik. En doordat ie maar één ding kan (een ding dat je in het echte leven minder vaak gebruikt dan alle andere dingen), zal het niet een ski zijn die ik snel iemand aanraad.

Conclusie

Een ski voor grote gesneden bochten. Wil je iets anders, ook al is het maar twee langzame geslipte bochtjes vlak voor je aankomt bij de lift – vergeet het maar. Elke GS ski waarvan een review op deze site staat is beter in die lange bocht én een stuk veelzijdiger.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon X-Max X14Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *