Review: Salomon X-Race SC

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 120-70-104
Lengte: 165
Radius: 13 m
Constructie: houten kern, sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is de consumenten slalomski van Salomon. Vorig seizoen (2015-2016) is hij geïntroduceerd, voor volgend seizoen (2017-2018) blijft hij technisch onveranderd. Het is een ski met eigenlijk alle ingrediënten die je in zo’n ski verwacht: houten kern, metaal, radius van 13 meter, beetje tip-rocker, etc. Allemaal niet heel erg verrassend dus.

Er is wel één aspect dat echt afwijkt van de meeste concurrenten van andere merken: ze hebben geprobeerd deze ski lichter te maken, qua gewicht. Dat is op zich ook goed gelukt: deze ski is ruim 10% lichter dan die concurrenten. Het is echter de manier waarop die wel echt invloed heeft op de ski-eigenschapen. Ze hebben de sidewall maar half hoog gemaakt (zoals ook bij de Atomic Redster Doubledeck het geval was). Maar het meest merkbaar is het feit dat de voorste 25 en de achterste 15 cm van de ski geen sidewall heeft (maar gewoon een kapconstructie). En dat voel je.

Er tussenin

De tip is vrij licht (en als je hem plat skiet op oneffen sneeuw ook gewoon wat klapperig vanwege de rocker). Maar je voelt vooral het gebrek aan sidewall in de directheid van insturen. Of beter, in het gebrek aan directheid bij het insturen. Je draait de ski’s op de kant om strakke slalombochten te carven en er gebeurt gewoon niet zo veel. Pas als je de druk van de tip meer naar midden onder de binding verplaatst gedurende de bocht voel je wat power en grip. En bij het afmaken van de bocht wordt de grip en power weer ineens minder.

Dit lijkt echt direct te corresponderen met het feit dat die sidewall niet over de hele lengte van de ski loopt. Je wordt niet vanaf het eerste moment door die bocht heen getrokken, maar moet zelf hard werken en extra door drukken om die bocht klein en strak te houden. En de kant kan dat gewoon niet houden, ik trap dan door de ski heen, met verlies van grip en lijn tot gevolg. En voor een slalomski vind ik dat niet ideaal; die zou toch agressieve, precieze korte bochten als sterkste punt moeten hebben. Positieve kant van deze kenmerken is wel dat deze ski een stuk makkelijker slipt én op lage snelheid zonder moeite te skiën is.

 Conclusie

Voor de gemiddelde pisteskiër die korte bochten wil skiën zonder al te veel moeite en zonder continu afgestraft te worden zou het een optie kunnen zijn. Maar eerlijk is eerlijk: deze ski zit echt precies in tussen een consumenten slalomski en een goede pisteski. En hij is het beiden net niet. Of beter: in beide categorieën zijn betere opties te vinden.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Salomon X-Race SCAdd yours →

    1. Niet per se slechte ski’s (dat staat ook nergens in deze specifieke review, zeker niet in die bewoordingen), maar vaak zijn er mijns inziens andere modellen die een specifieke toepassing of skiër beter bedienen. Ook dit is relatief overigens, want die conclusie trek ik in relatie tot wat je (ik) van een slalomski zou verwachten (het directe insturen, bestand zijn tegen agressieve, korte drukmomenten).
      Dat ik iets niet prettig vind, wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor iedereen moet gelden. Zoals je op de pagina ‘Over skireviews’ ook kan lezen: “De skireviews op deze site zijn geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring op die ski’s”. Een review (recensie) is ook per definitie ene subjectief genre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *