Review: Salomon XDR 84 TI

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 131-84-114
Lengte: 186
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De XDR ‘vervangt’ de X-Drive lijn. Ik zet het expres tussen aanhalingstekens. Want het is zeker zo dat de X-Drive verdwijnt en de XDR verschijnt (de naam is ook niet echt heel anders – lekker verwarrend). Maar daarmee houdt dat ‘vervangen’ ook echt op. De X-Drives waren namelijk gewoon brede pisteski’s die zo krachtig waren dat ze ook in crud en poeder er gewoon doorheen knalden. Brede pisteski’s dus.

Deze XDR-lijn is eigenlijk meer een uitbreiding van de QST freeride-lijn van Salomon. Je krijgt een zeer brede, tapse punt, een sidewall die loopt tot waar de gerockerde tip begint, een relatief kleine radius en een vrij softe ski.

Freeride of allmountain?

Om heel eerlijk te zijn had ik hier gewoon kunnen verwijzen naar mijn review van de QST 106. De XDR 84 TI is uiteraard een stuk smaller, wat meer grip zou moeten geven op harde pistes (wat een allmountain ski in mijn beleving gewoon goed aan zou moeten kunnen). Helaas. Van grip merk ik niet veel. Als je dat weet is het op zich geen ramp als je deze ski zou kopen voor zachte sneeuw. Bijvoorbeeld als je steevast in het voorjaar gaat skiën en eerder slush dan ijs tegenkomt. Het eerste uur van de dag, als je op de opgevroren piste naar beneden wil voordat de zon er echt vat op heeft heb je alleen echt een probleem op deze ski’s. Verplicht uitslapen dus.

Doe dat alleen niet op deze ski’s dat uitslapen. Want zodra de sneeuw oneffen wordt, moet je echt je koppie erbij houden. De punt is breed en taps en schiet alle kanten op. Ketst af op elke hobbeltje wat je tegenkomt en lijkt een eigen leven te leiden. Dat de sidewall niet helemaal doorloopt aan de voorkant helpt hierbij zeker niet. Dus zelfs als freeride ski niet de grootste bron van vertrouwen. Als je hard gaat nog minder.

Conclusie

Wil je een goede allmountain ski van Salomon? Probeer nog een oude X-Drive 8.0 FS of 8.8 op de kop te tikken. De Warden-binding waar de nieuwe XDR’s mee komen is wel dikke prima, overigens.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Salomon XDR 84 TIAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *