Review: Stöckli Laser GS

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 118-68-97
Lengte: 180
Radius: 18,2 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Vario Race Technologie

Over deze ski

Stöckli is al jaren actief in de Worldcup. De consumenten race-modellen – de Laser-serie – zijn hierop gebaseerd. Maar net zoals bij andere merken zijn de sidecuts en constructies aangepast, zodat ook recreanten erop kunnen skiën. Deze Laser GS is met een radius van 18,2 meter bij 180 een GS met een relatief kleine radius. Niet dat dat een probleem is; de relatieve stijfheid van de ski maakt dat je deze ski niet meteen heel scherp de hoek om carvet.

Met een houten kern, sidewalls en verder een vrij klassieke constructie is die niet per se een heel unieke ski. Ja, men adverteert wel met de Vario Race Technologie (het metaal in de ski’s wordt wat dunner naar de uiteinden van de ski toe, zodat de ski daar iets soepeler wordt en iets lichter, voor makkelijke initiatie van bochten). Andere merken den dit ook, maar hebben andere zaken die zij als unique selling point naar voren schuiven.

Duurder is beter?

Stöckli’s springen vooral in het oog vanwege de prijs. Ze zouden hand gemaakt zijn en beter dan andere ski’s. Om eerlijk te zijn voel ik niet een verschil in kwaliteit van de ski ten opzichte van de top-modellen van andere merken. Natuurlijk zijn er verschillen die je voelt tussen de verschillende ski’s, maar geen van die verschillen kan ik herleiden naar de manier waarop deze ski’s zijn geproduceerd of de bouwkwaliteit. Ik kan zelf ook niet verzinnen waarom ik anderhalf zo veel zou betalen voor deze ski ten opzichte van zijn concurrenten.

Kijkend naar de ski-eigenschappen zit deze Laser GS qua pit en vergevingsgezindheid in de regio van de Head i.Speed, Völkl Racetiger GS (2019 model), Fischer RC4 Worldcup RC en Blizzard Firebird WRC. Aan de pittige kant van het spectrum dus. Qua energie en demping zit zij in de buurt van de Blizzard en de Head. In dat opzicht zijn er dus prima alternatieven die in prijs op de helft tot tweederde zitten van de Stöckli. Ik denk dus eerder dat de prijs van deze ski zijn unique NON-sellingpoint is.

Conclusie

Een erg goede consumenten GS ski. Maar met de goede concurrenten met bijna gelijke ski-eigenschappen snap ik niet waarom deze Stöckli’s zo duur moeten zijn. Ze worden in Zwitserland gebouwd, met de hand schijnt. Ik voel het er niet aan af in hoe ze skiën. En mij zou het de flinke meerprijs ook niet waard zijn.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Stöckli Laser GSVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *