Review: Turner Revo X 2RT Crossturn

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 123-73-105
Lengte: 176
Radius: 13,5m/16,8 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, multi-radius

Over deze ski

Dit is de – op papier – meest allrounde ski in de race-lijn van het Nederlandse merk Turner. Naast een serie slalomski’s eigenlijk de enige die ook de radius heeft om iets anders te doen dan korte bochten carven. Op papier althans. Deze ski heeft namelijk een dubbele radius (vandaar dat het ook een ‘cross-turn’ ski mag heten, hetgeen zo veel betekent als geschikt voor lange en korte bochten). Bij de tip is de radius klein (13,5 meter); onder de voet wat langer (16,8 meter).

Ik benadruk hier dat dat de cijfers zijn op papier. Vaak zijn die ook redelijk door te vertalen naar het gedrag in de sneeuw. Bij deze ski gaat dat verhaal echter niet helemaal op. Wel het feit dat deze ski in de race-lijn zit. Het is een stevige ski die vooral tot zijn recht komt onder de voeten van een agressieve skiër die wat snelheid niet schuwt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe beter de ski het doet en hoe meer je terug krijgt.

Kort lontje

Op het gebied van die radius die de ski graag skiet vind ik de term ‘cross-turn’ of ‘multi-radius’ echter niet zo op zijn plaats. Die langere radius heb ik namelijk niet kunnen vinden. De ski draait en draait en doet dat goed: krachtig, precies, energiek. Maar hij skiet eerder als een minder gepolijste slalomski dan iets waarmee je ook langere bochten makkelijk kan carven. Die lange radius heb ik niet teruggevonden in het gedrag van de ski.

De oorzaak hiervan ligt denk ik bij de tip. De constructie van de ski maakt dat de torsiestijfheid groot is en de ski dus zeer direct reageert op input van de skiër. Maar de vorm van de tip (vrij breed en vooral een vrij abrupte overgang tussen de sidecut die naar achteren loopt en de tapse vorm richting de punt van de ski) maken dat de ski echt heel snel en direct aangrijpt. Er is geen mogelijkheid om die tip niet te laten aangrijpen en de ski wat luiere, langere bochten te laten skiën. Als je probeert te slippen, wordt je steeds onaangenaam verrast door die tip die zo dominant is, dat de tip van de ski bepaalt wat er gebeurt, en dus niet de skiër. Als je dat weet en wil is dat niet zo erg, maar de eigenschappen die op papier zou hebben, vind ik in de sneeuw niet terug.

Conclusie

Een ski voor agressieve, krachtige skiërs die korte bochten willen rammen. Rustig skiën, grote bochten, roetsjen – dat zijn niet de sterke punten van deze ski. Een weinig subtiel model dus, voor mensen die graag in gevecht gaan met hun materiaal, elke bocht opnieuw.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Turner Revo X 2RT CrossturnVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *