Review: Turner Seventy-Thirty

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 124-81-111
Lengte: 178
Radius: 17,1 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Over deze ski

Dit is eigenlijk de allmountain ski van het Nederlandse merk Turner. De naam van de ski doet dat ook wel vermoeden. En de constructie is er ook naar. Houten kern, metaal erin, gedeeltelijke sidewall, rocker, een breedte van 81 mm onder de voet. De tip heeft de vorm die het goed zou moeten kunnen doen in de zachte sneeuw: taps toelopend, maar op zich niet zo lang, wat ruimte biedt voor een lang doorgetrokken sidecut.

De ski is best zwaar. Zo op het gevoel niet lichter dan iets wat je meer in de racelijn van een merk verwacht. Er staat vrij prominent ‘Super Cruiser’ op, een inmiddels wat oubollige Nederlandse benaming voor wat nu eigenlijk door iedereen (behalve in de Nederlandse merken en Skivereniging) ‘allmountain’ wordt genoemd. Maar is deze ski wel zo allmountain? Of Super Cruiser?

Hinken op twee gedachten

Deze ski is er nog niet echt uit wat hij is. Aan de ene kant is er de brede ski met rocker die je in zachte, oneffen sneeuw makkelijk en stabiel laat glijden, rechtdoor wel te verstaan. Tegelijkertijd is er de ver doorlopende sidecut en aanzienlijke (torsie)stijfheid en metalen constructie van de ski die maakt dat de ski niet licht skiet. Er is ook niet zo veel demping als ik had verwacht van de constructie. Bovendien grijpt die sidecut – of is het de dominante, stijve tip? – agressief aan op alles wat de staalkant raakt. Niet zo voorspelbaar en subtiel in zachte sneeuw (waar de staalkant altijd wel wat raakt, ook als je de ski’s vlak skiet).

Dat is allemaal niet zo’n punt. Dan gooi je hem toch flink op zijn kant en rag je de harde pistes aan reepjes? Dan komt de ski veel meer tot leven. Dan komt hij in zijn element. Krachtig carven, hard gaan, alles moet kapot. In oneffen sneeuw en meuk doet die tip (en vervolgens de ski) nog steeds wat hij wil (en dus niet per se wat jij wil). En op strakke harde pistes voel je ineens die breedte. Druk op de knieën, wat log bij het omkanten. Een beetje vering had zowel voor de demping als voor iets vloeiender skiën wel gemogen van mij. Het is nu een beetje een weinig subtiele of uitgebalanceerde ski, die te breed is om als pistecarver lekker te kunnen gebruiken, en te agressief om in de prut en zachte sneeuw relaxed te skiën. Het is een beetje hinken op twee gedachten, waarin de balans – of de verbinding tussen de twee karakters – nog ontbreekt.

Conclusie

Een stevige ski voor een stevige skiër. Niet heel subtiel of gevoelig, maar een ski om de pistes mee kapot te maken. In zachte sneeuw moet je extra actief input geven, in plaats van dat de ski het je makkelijker maakt om met verse sneeuw, prut of oneffenheden om te gaan.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Turner Seventy-ThirtyAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *