Review: Völkl Deacon 74

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 125-74-104
Lengte: 178
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, tail-rocker

Over deze ski

De Deacon 74 is opvolger van de Code S. Het is zeker geen raceski, maar ook zeker geen allmountain ski. Hij zit er echt tussenin. Metaal, houten kern, sidewall… alle ingrediënten voor een stabiele ski waarvan het plafond niet snel gevonden kan worden.

Voor een pisteski heeft de Deacon 74 veel rocker. In de tip zijn we dat wel gewend, maar rocker in de tail zie je meestal niet bij pisteski’s. En die hoeveelheid rocker zorgt ook voor het bijzondere karakter van deze ski. Hij is niet zo precies als een high-performance consumenten racemodel. In gevoel van stabiliteit op zich wel, maar door de ver naar achteren doorlopende tip-rocker stuurt de ski niet zo direct in. Daarvoor moet je hem echt flink op de kant zetten. Om die carvebocht direct in te sturen dus.

Prettig gestoord

Waar deze ski in uitblinkt, zijn korte geslipte bochten op pistes die er niet strak bij liggen. De radius die je in de sneeuw draait is verrassend klein gezien de sidecut van de ski (en de radius van 17 meter). Dat komt door die flinke rocker voor en achter en dus de kleine contactlengte van de ski. Hij pivoteert zeer makkelijk, wat vooral in oneffen sneeuw en buckels heerlijk is.

Verwacht dan ook niet dat deze ski lange strakke bochten maakt. Dat kan ie wel als je erg je best doet. Maar liever is de ski zichzelf door de buckels aan het wurmen, of om de vele mensen op een drukke piste aan het slalommen. Dit is dan ook de ski bij uitstek om een drukke vakantieweek op mee te maken. Stabiel en zeker op alle pistes, maar vooral zeer geschikt voor het onverwachte, het rommelige, chaos.

Conclusie

De ideale speelse ski voor chaotische pistes en omstandigheden. Stabiel en zeker, altijd. Maar geen strakke lange lijnen. Onregelmatigheid en een speels karakter, dat zijn hier de sleutelwoorden.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

6 reacties op “Review: Völkl Deacon 74Voeg die van u toe →

  1. Gigi, heb jij toevallig ook de Pro versie van deze ski kunnen testen?
    Ben wel benieuwd naar het verschil in karakter tussen de versie met en zónder raceplaat

    1. De Pro-versie van deze ski heb ik niet geskied. Bij veel andere ski’s heb ik echter wel de Pro-versie kunnen vergelijken met de normale versie. Een raceplaat maakt de ski vooral intenser. Meer demping, meer rebound, maar het kost ook aanzienlijk meer kracht en techniek om de ski gebogen te krijgen en dus die rebound eruit te halen. Als je niet goed getraind bent, kan je op een ski met een raceplaat snel je benen opblazen.

  2. hello, what do you think about combining the deacon with a volkl gs 175, does it make sense or do they look too similar? thank you

      1. I love my gs, but I’m looking for a similar structure with an easier corner closure, I tried the deacon 76 and I really liked them, I think the 74 in 173 can be a good solution

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *