Review: Völkl Deacon 84

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 132-84-115
Lengte: 177
Radius: 16,9 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, titanal frame, 3D Glass, 3D Ridge, Low Ride technology, tip- en tail rocker

Over deze ski

De Deacon-serie bestond vorig jaar al in de 74 (pro) en de 76 (pro). Voor dit seizoen is die lijn uitgebreid. Daarmee is de RTM-serie definitief uit de collectie verdwenen. Deze Deacon 84 is de breedste allmountain ‘frontside’ ski van Völkl. En er zitten een aantal bijzonderheden in.

De 3D Ridge en 3D Glass-technology had Völkl al verwerkt in de RTM’s. Het geeft stijfheid door reliëf in de ski’s te plaatsen. Daardoor heeft de ski een minder dikke constructie nodig – is de theorie. Het titanal frame (alleen titanal langs de randen van de ski, dus geen hele platen) kennen we al van de Mantra M5 van vorig jaar. Lichter in gewicht zonder aan stabiliteit in de boeten. Low Ride technologie slaat op de lage ligging van de binding, waardoor de overbrenging van krachten naar de ski directer zou zijn.

Dun

Dit is een brede pisteski, niet echt allmountain. Het is vooral een ski die wil snijden in grote bochten op flink wat snelheid. Korte bochten kosten aanzienlijk meer input (de breedte van 84 mm maakt het snel omkanten ook wat lastiger), geslipte bochten ook. Dat doet deze ski gewoon niet zo graag.

Wat je merkt is dat de ski in zijn geheel vrij dun is. Dat wordt als unieke eigenschap genoemd – niet onterecht – maar het zorgt ook voor wat mindere demping. Vibraties worden in een ski voor een groot deel geabsorbeerd door het materiaal (het hout in de kern, metalen lagen, sidewall). Als daar allemaal wat minder van aanwezig is, is die demping ook wat minder. Geen volledige lagen metaal, een minder hoge sidewall (stijfheid komt vooral uit dat reliëf in het glasfiber in de ski) – allemaal niet goed voor de demping. De precisie is ook wat minder door de aanzienlijke hoeveelheid rocker in de ski. Geen UVO op deze ski (opvallend!), het metaal in de ski moet deze zaken opvangen. En dat lukt ook prima.

Conclusie

Een brede carveski die liever hard gaat dan langzaam. Veel demping heeft ie niet; door de lichte constructie voel je elke oneffenheid in de piste. Stabiel is de ski wel, maar dus een beetje eenkennig als het gaat om stijl (gesneden bochten alleen, en eigenlijk ook alleen lang).

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Völkl Deacon 84Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *