Review: Völkl Mantra M5

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 134-96-117
Lengte: 177
Radius: 19,8 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, titanium frame, carbon tips, tip-rocker

Over deze ski

De nieuwe Mantra is al de vijfde generatie van deze ski. Vandaar dus ook ‘M5’ (Mark 5). En de ski is in eigenlijk alle aspecten anders dan zijn voorganger. De ski is smaller, heeft weer camber onder de voet en men heeft bij Völkl hard gewerkt om de ski ook wat lichter te maken zonder dat dat een negatief effect heeft op de kracht en stabiliteit die we met de Mantra associëren.

De camber levert weer wat rebound en energie. Waar je bij de vorige (full-rocker) versie moest sleuren in elke bocht, krijg je hier wat hulp vanuit de ski zelf. Het lichte gewicht zit ‘m vooral in het feit dat ze geen volle platen metaal hebben verwerkt in de ski, maar een ‘frame’ (feitelijk zit in het midden van de ski geen metaal; dus alleen aan de zijkanten, maar wel over de hele lengte en niet twee strips, maar één geheel). Dat geeft over de lengte en in de torsie nog wel de gewenste stijfheid, maar bespaart inderdaad wat gewicht. De grootste gewichtsbesparing zit echter in de uiteinden van de ski, waar wat meer carbon is gebruikt dan hout en metaal. En dat merk je.

Voor raggende mannen

Zoals we eigenlijk van de Mantra gewend zijn (en verwachten), dat krijg je ook: een stevige ski voor krachtige, technisch vaardige skiërs die graag de baas zijn van dingen. Voor skiërs die graag op tempo de piste kapot skiën of poeder versporen. Echt voor raggende mannen.

Energiek is de ski zeker (de rebound en camber is dáár), maar de ski mist wat subtiliteit of vloeiendheid. Echt netjes skiën hoeft er niet mee, maar daar ondersteunt de ski ook niet zo in. De carbon tips zijn niet vergevingsgezind en knallen overal doorheen (met alle weerstand van dien). Maar ze knallen wel in de richting waarin jij ze wijst. Dus als je maar weet welke kant je op wil, dan hakt deze ski alles omver wat in de weg ligt.

Conclusie

Een stevige, energieke en krachtige ski voor dito skiërs. Wil je ook wel eens cruisen of je benen rust geven? Kies dan een andere ski.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Völkl Mantra M5Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *