Review: Völkl Racetiger SL UVO

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 123-68-104
Lengte: 165
Radius: 12,7 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, UVO, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski is al een paar jaar een veel geziene lat op de pistes. De constructie en geometrie maakt dit ook tot een ski die voor heel veel skiërs gebruikt kan worden. In de verhuur is het dan ook een populair model. Met zijn hoge plafond en zijn lage instapniveau kan letterlijk iedereen die parallel kan skiën erop weg. Haal je dan al het potentieel eruit? Waarschijnlijk niet. Maar je zal niet onaangenaam verrast worden op ijsplaten, in buckels of in wat slushy of losse sneeuw.

Met de rocker, de ongeëvenaarde grip en uitstekende demping geeft deze ski namelijk optimaal vertrouwen. En ondanks de constructie die toch flink wat potentie heeft voor zeer energieke en agressieve bochten, kan je deze ski ook lekker op cruise-snelheid makkelijk en gecontroleerd skiën.

Power to the people

En potentie, dat heeft deze ski wel. Draai je hem op de kant met goede technische input, dan gaat ie als een speer. Super snel, immens precies. Je kan hiermee individuele sneeuwvlokken door midden skiën als je dat zou willen. Maar pas wel op: als ie eenmaal gaat, dan gaat ie ook echt. Je moet dan goed voorin zitten en goed gefocust blijven om de ski niet op hol te laten slaan.

Maar hoe rijmt dat dan met dat lage instapniveau? Heel simpel: geslipte bochten maken. Door de (voor dit kaliber ski) aanzienlijke hoeveelheid rocker grijpt de ski niet meteen aan als je er alleen al aan denkt om hem op zijn kant te zetten. En die lichte vertraging maakt dat de ski niet per se direct gaat snijden, maar je eerst de ski wat dwars kan zetten en dan kan inkanten voor de grip. Een relatief goed te slippen slalomski dus. Daar zijn er niet veel van. Maar dat verklaart wel de diverse groep skiërs die je op deze ski ziet. Geen slechte keuze van die skiërs of van het verhuur.

Conclusie

Een veelzijdige slalomski die aan de ene kant de kracht en pit heeft om echt serieus te racen (op recreantenniveau), maar die ook voor de minder agressieve skiërs lekker en stabiel te gebruiken is in bijna alle pisteomstandigheden.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

22 comments on “Review: Völkl Racetiger SL UVOAdd yours →

 1. Dag Gigi
  Ik lees dat je spreekt van een laag instapniveau? Is deze ski dan veranderd tegenover de vorige jaren? Als ik me niet vergis had deze ski toch de reputatie van heel goed te zijn, maar een echt slalomkanon en ook zwaarder te skiën en alleen voor echt technisch heel goede skiërs ?

  1. De vorige versie – die van het seizoen 2013-2014 en eerder – was een heel stuk stijver (en nog zonder rocker). Van het huidige model (al 3 jaar hetzelfde, technisch gezien) kan ik zeggen dat een technisch goede skiër er veel meer uit zal halen dan iemand van – zeg – niveau 6. Dit geldt voor alle vergelijkbare modellen van andere merken ook, overigens. Maar in tegenstelling tot het oudere model (zonder UVO en rocker, het model van 13/14), zal je er met niveau 6 zeker je benen niet op breken en op de piste een prima skitrip hebben.

 2. Bedankt voor je reactie Gigi.
  Btw, komt binnenkort de quattro van Blizzard ook aan de beurt in je reviews? Vooral de Quattro 8.0. Ti lijkt me een heel goede ski te zijn voor iemand van niveau 7/8 ?
  Thx Ivo

  1. Voor een slalomski is 165 niet per se kort. Dat is de standaard lengte. Als je een ski wil die voor hele dagen skiën, die ook in grotere bochten wat rustiger ligt, dan moet je geen SL ski nemen.

 3. Dag Gigi,

  Op zoek op internet naar deze geteste ski, maar behalve de SL kom ik vooral de GS tegen. Is deze vergelijkbaar of wezenlijk anders?
  Groet Michiel

  1. Ze hebben beide het Völkl gevoel: smooth, veelzijdig (sneeuwsoorten), maar pittig als je hem op zijn staart trapt, zeer stabiel. Maar verder zijn het wel een slalomski (de SL) en een GS ski (GS). Dus korte radius en korte bochten (SL) versus lange radius en korte bochten (GS). Niet dat beide ski’s het andere niet kunnen, maar daar ligt niet hun natuurlijke kracht.

    1. De SC is de minder uitgebalanceerde, aanzienlijk minder interessante variant van de Racetiger SL. De RC is datzelfde ten opzichte van de GS.

  1. The Völkl skids very well for a slalom ski. 8/10 I would say. The Rossi is a little less able to skid; I would give it a 6/10.

 4. Hallo Gigi,
  Hoe zou jij het verschil tussen de SL en de nieuwere SL pro willen aangeven?
  Zit volgens mij alleen in de plaat in de binding.
  De pro zou beter zijn, maar wel met meer input.
  Heb je er al op geskied?

  1. De nieuwe Pro heb ik niet geskied, die van vorig jaar wel. Het verschil zit inderdaad in de raceplaat en de stijvere constructie en agressievere tune van de Pro. Voor een vergelijk tussen de niet-Pro en de Pro-versie van een ski, vergelijk de reviews van de Racetiger GS en de Racetiger GS Pro.

   1. Dank je Gigi.
    Het verschil tussen de Racetiger GS en GS PRO, zoals je dat omschrijft, is groot; Pro alleen voor de zeer ver gevorderde en hardwerkende skier. Als dat ook voor de Racetiger SL PRO geldt dan gaat mijn voorkeur uit naar de SL. Het moet wel vakantie blijven.

 5. Please help me, I am 176 cm tall, 37 year old, and I got 82 kg, do you think that I need racetiger sl in 160 cm or 165 cm, I am tecnihally very good skier, very strong in legs and I have Nordica dobermann spitfire in 162 cm, and I can’t chose a lenght of racetiger sl.

  1. I see no reason to deviate forn the standard 165 length. 160 will suit you just fine, but there’s no immediate reason to go shorter than standard.

   1. Dag Gigi,

    Op advies van jou deze ski gehuurd afgelopen jaar. Wat een top ski, en veel plezier mee beleefd.
    Ik lees echter dat deze ski veranderd is, welk advies kun je geven als vervanger van de racetiger, misschien een ski met een iets groter radius (14 of 14,5) dan deze. Maar nog wel een wendbare ski, dat bevalt mij wel. Omdat je met de sl snel op snelheid bent als je niet continue bochten maakt, misschien een ski met een iets groter radius dat je dan wat makkelijker niet te hard gaat omdat je dan rustiger bochten maakt?

    1. Om daar antwoord op te geven heb ik wat meer info nodig. De radius is slechts een van de vele factoren die maakt hoe een ski skiet, dus dit is niet zo makkelijk te beantwoorden.

 6. Heb recent de 16/17 (die met die leuke kleurtjes) versie van deze ski’s gekocht in 165cm. Wat me een beetje verbaast is dat ze minder rebound lijken te hebben dan Volkl SC’s van 175cm. Klopt dat ook met jouw tests en klopt het dat de latere versies wat stijver zijn en dus misschien meer rebound hebben?

  1. De huidige (2018-2019) versie heeft meer rebound en is over-all wat agressiever dan de versie die jij hebt en waar het review op mijn site van is. Of het minder is dan de Völkl SC denk ik niet. Wel weet ik dat je precies raak moet trappen bocht na bocht om er het meeste uit te halen. Dat lukt mij ook lang niet altijd. Blijven oefenen (doe ik ook, op dezelfde ski).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *