Review: Völkl Racetiger SL

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 127-68-103
Lengte: 165
Radius: 12,6 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, UVO, 3D ridge, tip-rocker

Over deze ski

Ondanks dat de naam hetzelfde is als zijn voorganger, is de Racetiger SL echt een andere ski geworden. Een paar millimeter verschil in de sidecut hier en daar; de UVO is er nog steeds, net zoals de tip-rocker. Maar aan de binnenkant van de ski is wel een en ander aangepast.

Een extra stevige, gevouwen laag van glasvezel maakt de ski bijvoorbeeld een stuk torsiestijver en directer. Maar de ski is ook overall een stuk steviger geworden. De demping is er nog, maar de directere vorm en de grotere directheid maken hem een stuk minder vergevingsgezind.

Voor racers

Deze ski is – veel meer dan zijn voorganger én meer dan veel andere SL ski’s in dit segment – echt een ski voor racers. Als je een opstapje zoekt voordat je aan de ski’s met raceplaat gaat, dan is dit een mooie optie. Direct, stevig, flinke rebound. Hij slipt niet meer zo makkelijk als zijn voorganger.

Dat maakt dit ook op slag een ski voor specialisten, niet meer voor allrounders. Waar de vorige versies perfecte huurski’s waren voor gevorderde skiërs (veelzijdig, vergevingsgezind, super stabiel, makkelijk te skiën én een hoog plafond), is deze niet meer zo eenvoudig te skiën. Een ski voor technisch vaardige skiërs die van snelheid, precisie en power houden.

Conclusie

Deze ski is niet voor cruisers. Het is echt meer een raceski geworden dan een consumentenski. Helemaal niets mis mee, maar wel echt een ander dier dan zijn voorganger met dezelfde naam.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

10 comments on “Review: Völkl Racetiger SLAdd yours →

 1. Beste gigi,

  Ik heb afgelopen voorjaar in drie dagen vier verschillende skies getest, waaronder deze racetiger SL 2019/2020. Ik ben echt geen pro, maar ik vond deze heel relaxed skiën.
  Kan het zijn dat een versie uit een volgend jaar zoveel anders skiet?

  Thx
  Groeten
  Rob

  1. Het zijn echt niet direct benenbrekers hoor. Maar wel merkbaar agressiever dan de versie van het jaar ervoor. En ja, er kan echt zo veel verschil zitten tussen twee modeljaren, als de constructie wordt aangepast. Dat is niet elk jaar zo.

 2. Beste Gigi,

  Ik heb deze ski’s een dag gehad van het Ischgl test center. Ik was erg onder de indruk, heel fijn skien, ik heb nog nooit zo een goede grip gehad, zelfs op stijle harde pistes.
  Einde seizoen deze ski’s in Nederland gekocht en vorig jaar ermee naar Oostenrijk geweest. De ervaring was niet hetzelfde, veel minder grip. Ik had ze rechtstreeks uit de winkel, dus niet meer geslepen. Kan het zijn dat nieuwe skies niet scherp zijn of denk je dat ze in Ischgl met een scherpere hoek, bijvoorbeeld 87 graden geslepen waren, af fabriek is blijbaar 87.7 graden.

  Ik ben benieuwd naar je reactie’

  Groeten Henk

  1. The tune would be the first think I would look at. Völkl can say that they have a side edge bevel of 87.7 degrees. But is it really? Often, brands define a margin of error as well. And then there is the base edge bevel.
   There are a lot of factors in the exact feel and grip of a ski. Binding position also factors in to this.

   1. Ik wilde nog even laten weten dat ik de skis nu op 87 graden heb geslepen en ze skien nu fantastisch. Geen idee of ze nu af fabriek dus toch niet zo scherp waren of dat de hoek er niet goed in zat, maar het is nu helemaal goed.

 3. Beste Gigi,
  ik ben heel gecharmeerd van deze ski. nu twee winters een paar dagen gehuurd (versie 2018-2019, groen-gele zoals in dit artikel). Had oude carve ski’s Atomic Beta C9 Pulse (lengte 170cm) en wist niet wat ik meemaakte hoe makkelijk het skiën was toen ik deze Racetigers pakte. Waar het met de smalle atomic echt werken was om de piste af te komen (bochten, door losse sneeuw, ijs), ging dat met de Racetigers zo makkelijk, comfortabel en ook nog sneller.
  Ik ben iemand die graag veel kortere bochten maakt en wel op gecontroleerde manier relatief snel de piste af wil (dus niet racen, maar ook niet langzaam). Nu wil ik deze Racetigers kopen (versie 2019-2020, gele) maar twijfel tussen de 160cm (die heb ik geskied in de verhuur) en de standaard 165cm. welke lengte zou u adviseren? ik ben 1.88m en heb het gevoel dat ik met de 165cm net wat meer lengte heb en dat ik daarmee ook nog makkelijk de bochten kan maken of zie ik dit vekeerd?
  Groet T.

  1. 165 is de standaard maat van deze ski. Naar 160 zou ik alleen doen als je wat kleiner van stuk bent. Dat is bij jou niet het geval. 165 dus zeker. Als je zwaarder bent (85-90 kg of meer) kan je ook de 170 overwegen. Voor de wendbaarheid van de ski maakt dat niet veel uit, maar het geeft je nog wat meer stabiliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *