Review: Völkl Racetiger Speedwall GS UVO

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 116-70-98
Lengte: 175
Radius: 17,9 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, UVO

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is de consumenten GS ski van Völkl. Dat merk heeft bij mij de reputatie om vrij stevige ski’s te maken. Niet altijd de meest vergevingsgezinde, zeg maar. En bij een GS ski als deze verwacht je nog meer afstraffing als je een foutje maakt. De eerdere versies van deze ski (voor het UVO-tijdperk) waren ook echt skis die je erg agressief en hard moest skiën om er überhaupt een mooie ronde bocht uit te krijgen. En dan nog werd je constant uit de bocht geslingerd, zowat. Dat verwacht je van deze GS dus ook.

De constructie is er ook naar: een houten kern die zowat 1-op-1 is overgenomen uit de Worldcup ski’s, sidewall, twee lagen metaal…. Deze ski zit tjokvol met technologie. En dat voel je ook wel, want het is geen lichtgewicht. Ook niet verrassend natuurlijk. Wat wel verrassend is, is de aanzienlijke hoeveelheid rocker in deze ski. Op het oog wat meer (zowel langer als dieper) dan de meeste concurrerende modellen van andere merken.

Verrassend makkelijk

Maar deze ski – ondanks zijn familie en constructie – is verrassend makkelijk te skiën. Niet alleen op snelheid (waar zo’n ski meestal goed tot leven komt en in zijn comfort-zone zit), maar juist ook op lagere snelheid vind ik deze ski echt heerlijk. Mooi rond te sturen, zelfs in korte bochtjes. De rebound helpt je bij het omkanten, maar geeft je niet steeds een schop waardoor je in onbalans raakt. Een ski die je dus echt helpt en teruggeeft wat je erin stopt.

Maar trap je hem op zijn staart, dan wil ie ook echt wel. Snelheden zijn snel erg hoog, maar de controle blijft. Tenminste, als je goed voorin druk blijft geven. Door die flinke rocker (voor een GS-ski), kan je over hobbeltjes heen schieten als je wat te veel achterop zit. Maar als je gewoon goede balans houdt en de (niet al te grote) ‘sweet spot’ hebt gevonden, dan is het echt een heerlijke ski. Super stabiel, fenomenale grip en hij geeft zo veel vertrouwen! Hij loopt zo rustig, dat er ook geen reden is om te schrikken van verrassingen. Die zijn er namelijk niet. Voorspelbaar, maar met energie die niet tegen je gebruikt wordt, maar die je juist helpt je beste skiën te laten zien.

Conclusie

Super stabiel en – verrassend genoeg – in korte bochten en op lage snelheid heel makkelijk te skiën. Op hoge snelheid en in lange bochten is ie fenomenaal, maar dat is niet verrassend te noemen. Daarvoor neem je immers een consumenten GS ski…

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

9 comments on “Review: Völkl Racetiger Speedwall GS UVOAdd yours →

 1. Ziet er mij een geweldige goede ski uit met een goede combinatie tussen sportiviteit, comfort en wendbaarheid. Ook in andere reviews krijgt deze ski een heel goede beoordeling die volledig in de lijn ligt van jouw ervaring. En het merk Völkl heeft dat natuurlijk ook iets.
  Ik veronderstel dat je dit soort ski zeker bijna op lichaamslengte moet nemen? Ik begin serieus te twijfelen tussen deze GS en de Xdrive F.S 8.0 want ik blijf toch altijd op de piste. Zeker als die GS ook vlot door een kapot geskiede piste gaat.

  1. Lichaamslengte is inderdaad het uitgangspunt voor dit type ski. Voor relatief lichte of minder krachtige skiërs zou ik een maatje daaronder aanbevelen.

 2. Dit met veel intresse gelezen. Zeker omdat ik extra info zocht over de ski die ik deze namiddag op een duitse site heb besteld. Ik heb de ski vorig jaar november getest en vond die toen al zalig. Dus ik ben blij dat er nog mensen zijn dat het een goede ski vinden. Ben zelf 1.75m en heb toen 1.85m getest maar nu de 1.80m gekocht (1.85 was niet meer beschikbaar en ik geef ook les dus daarom de keuze om toch maar 1.80 te nemen). Ben persoonlijk van mening dat mensen een ski (zeker een gs) niet te kort mogen kopen. Ski verlangt naar een goede skiër die op snelheid wil skiën.

 3. Is deze ski te vergelijken met de Blizzard Quattro RS? Als ik daar reviews van lees, neigt die meer naar een zware GS. En ik zoek juist meer een ski waarmee je ook indien gewenst kleinere bochten kan maken en die dus meer naar de cross carver neigt. Eigenlijk dus meer jouw review van de Völkl?

  1. De Quattro RS heb ik nog niet geskied, dus daar kan ik niks over zeggen (staat op mijn to-ski lijstje voor november). Maar ik kan wel zeggen dat je met de Völkl verrassend kleine bochten kan carven voor een ski met die radius. De ski is voor dit kaliber vrij flexibel en dus zonder al te veel energie te buigen. En geslipte korte bochten kunnen natuurlijk ook. Daar is deze Völkl ook heel goed in (in tegenstelling tot sommige andere GS-ski’s, die veel liever blijven carven).

 4. Afgelopen wintersport een dag ‘gefeest’ met deze ski’s.
  Lengte 175 cm (ik ben 183 en een ervaren skiër). Van strakke rode pistes tot dalafdalingen met nogal wat opgehoopte sneeuw. Deze ski geeft vanaf de eerste meters heel veel vertrouwen en een comfortabel gevoel. Zeer koersvast op snelheid en GS-waardige kantengrip, maar ook kortere bochten zijn geen probleem. Wat een feest. Heeft wel wat input nodig maar dat hebben alle consumenten GS-ski’s (heb ooit FIS Super G ski’s van 205 cm gereden, de huidige GS die ik heb gereden, zijn eigenlijk heel fijn te rijden). Stuurt iets minder precies als de Fischer RC4 Worldcup, maar deze laatste zijn minder comfortabel (en vergevingsgezind). Het zijn overigens detailverschillen, beide zijn echt goede ski’s te noemen.

  Ik had deze ski’s extremer ingeschat. Naastdat er snoeihard mee gereden en geragd kan worden, zijn deze ook geschikt om een hele dag op te rijden. Ook een rustige afdaling samen met de familie is geen straf. Een onvermoede zachte kant van de Tiger?

 5. Ik ben opzoek naar nieuwe / andere ski’s . Nu twijfel ik tussen deze tiger en de volkl deacon 76 . Kan iemand mij de verschillen tussen deze ski’s vertellen ?

  1. De Racetiger is echt een raceski: goed op strakke pistes en een stuk minder in rommelige sneeuw. Bij de Deacon is het precies andersom: blinkt uit als de sneeuw niet perfect is, maar is wat minder stabiel of lijnvast dan een raceski.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *