Review: Völkl RTM 84 UVO

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 131-84-112
Lengte: 182
Radius: 19 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, metaal, tip- en tail-rocker, UVO

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Völkl heeft een paar jaar geleden hun allmountain-frontside lijn gelanceerd: de RTM (Ride The Mountain). Deze ski’s hadden geen camber onder de voet. Aan de ene kant draait (slipt) dat heel makkelijk, aan de andere kant geeft het niet een heel energiek gevoel. Met dat commentaar hebben ze wel wat gedaan en hebben ze vorig seizoen weer wat camber terug gebracht onder de voet.

Verder is de ski best stevig. De constructie laat eigenlijk geen ruimte voor klapperen of zwalken. En de gewichtsbesparing die men heeft geprobeerd te bewerkstelligen door de sidewalls dun te houden en de ski alleen in het midden (over de lengte) de volle dikte mee te geven is maar ten dele gelukt. Een echt lichtgewicht ski is het in ieder geval niet geworden.

Worstelen

De camber is dus terug, zegt men. Het is nauwelijks waarneembaar. Niet met het oog, maar ook niet in het gedrag van de ski. De lat heeft een chronisch gebrek aan rebound en energie. De afwezigheid van camber speelt hier denk ik zeker een rol in. Camber zorgt namelijk dat de ski een langere veerweg heeft, je wordt gewoon verder opgetild bij het omkanten dan een ski zonder camber.

Dat is ook exact wat je merkt: je wordt op geen enkele manier geholpen bij het omkanten van de ski. Een ski met dit gewicht, deze radius en breedte kost nu eenmaal wat energie in dat opzicht. En dat moet je dus allemaal zelf doen. Lange bochten maak je dan al vrij snel, al was het maar om minder vaak te hoeven omkanten. Op zich is de grip en stabiliteit prima verzorgd, maar energie die je in de ski moet stoppen om hem überhaupt de bocht om te krijgen, krijg je op geen enkele manier terug. Hard weken dus, en niet veel plezier.

Conclusie

Een op zich stabiele, maar dus vooral logge, energieloze ski. Als je heel hard wil, prima. Maar voor snelle kantenwissels, korte bochten of enige vorm van speelsheid moet je deze ski niet nemen.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Völkl RTM 84 UVOAdd yours →

    1. Dat weet ik niet, want ik heb de RTM 80 niet geskied. En de 84 is op zich ook wel relaxed te skiën, als in: als je hem eenmaal op zijn kant hebt, kan je zonder energie de sidecut ‘rijden’. Om de volgende bocht in te zetten, kost dan wel veel kracht, of behoorlijk wat ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *