Ski’s shoppen: online of lokaal?

‘Support your local shop’ is iets wat ik veel hoor. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? De mogelijkheden om ski’s te kopen zijn tegenwoordig quasi-eindeloos. En online zijn de prijzen vaak gunstiger. Dus waarom zou ik lokaal in een fysieke winkel gaan kopen? Daarbij is het lokale een aspect, maar vooral ook dat fysieke.

Voor zaken die je moet passen is een fysieke shop mogelijk fijner dan online kopen. Hoewel je tegenwoordig vaak spullen terug kan sturen als ze niet passen, is dat nog altijd wel wat gedoe en je bent vaak wat kwijt aan verzendkosten. Maar zaken als ski’s ga je toch niet passen. Dus waarom dan toch die lokale fysieke shop supporten? Er zijn een paar veel gebruikte argumenten. En laat ik mij beperken tot ski’s.

Advies en expertise

Dat je in een fysieke winkel in een gesprek met de verkoper goed kan aangeven wat je wil, leidt vaak tot een keuze voor een ski die goed bij je past. De redenering is dat de verkoper zelf een goed beeld heeft van hoe de ski’s in zijn shop skiën. Maar geloof me: de kans dat je een verkoper tegenkomt die nog nooit op die ski heeft gestaan is groter dan dat je iemand treft die ze wel zelf heeft getest. En zelf de brochure of website van een merk lezen levert dan net zo veel informatie op.

Tegenwoordig zijn er veel plekken waar je onafhankelijke reviews kan vinden van ski’s. Bovendien zijn er talloze buyer’s guides en wat fora waar je om advies kan vragen. Of dat de kwaliteit van die informatie beter of slechter of anders maakt? Niet per se. Maar er is wel veel beschikbaar (vanuit verschillende perspectieven, vaak ook ervaringen van niet-professionals), en doorgaans is het onafhankelijk. Want dat heb je in een fysieke winkel minder: men gaat je niet iets adviseren wat ze zelf niet verkopen. En je met lege handen de winkel uit laten gaan doen ze ook liever niet.

Er zijn dus vele manieren om te weten te komen welke ski je wil hebben. En als je precies weet welk model dat is in welke lengte, dan ligt het internet voor je open. Door al die alternatieve bronnen is dus ook het proces van het selecteren van de ski en het kopen van de ski van elkaar gescheiden.

Assortiment en prijs

De meeste fysieke winkels hebben niet alles. Logisch natuurlijk, maar wel een beperking. Online is zowat elk model te vinden, in zowat elke lengte. Daar kan een fysieke winkel niet tegenop. Je moet een paar dagen wachten voordat je het in huis hebt, maar op zich heb je veel meer keus online.

De belangrijkste drijfveer om online te shoppen is misschien wel prijs. Online zijn vaak de prijzen lager. Zelfs inclusief verzendkosten ben je online meestal goedkoper uit. Soms wordt gezegd dat die online aanbieders minder kosten hebben. Echter, de meeste online aanbieders die vaak het best geprijsd zijn (Sport Conrad, Sport Bittl, XSPO, Snow-how) hebben allemaal ook gewoon fysieke winkels, personeel, etc. Dus dat argument is niet altijd even veel waard. Dat de kosten in Duitsland – waar al deze shops zich bevinden – lager zijn dan in Nederland zou wel een argument kunnen zijn. Of dat hun markt veel groter is dan hier in Nederland en dat ze daarmee schaalgrootte- en inkoopvoordeel hebben. Hoewel er in Nederland ook shops gevestigd zijn die online veel over de grens verkopen.

Feit blijft dat je online voordeliger uit bent dan in een fysieke winkel. Vanuit het ‘support your local shop’ principe heb ik regelmatig aanbieders in Nederland benaderd om de prijs te matchen van wat ik online wilden gaan aanschaffen. Steevast kreeg ik het antwoord dat ze dat niet konden doen. Oké. Ik heb je de kans gegeven en die heb je niet gegrepen.

Service

De grootste toegevoegde waarde van de fysieke winkel is de service. Dat wordt vaak gezegd. Als er wat mis is, kan je met het product terug en in de winkel helpt men je dan. Nou, ik kan je vertellen dat mijn ervaringen (en die van mensen in mijn omgeving) in dat opzicht niet erg goed zijn. Bij online shops was het na een berichtje via bijvoorbeeld Facebook geregeld. Meteen op hun kosten een vervangend product gestuurd zodat ik er niet op hoefde te wachten en een door hen betaald transport-label voor gratis retourzending van mijn kapotte product – waar zij niks aan konden doen overigens, maar waarvoor ze zich wel verantwoordelijk voelden. Dát is service.

In Nederland heb ik vrienden van mij met veel heen en weer bellen, mailen, langsgaan met moeite een korting zien regelen op een vervangend product (dus gewoon nóg een keer geld kwijt zijn aan een vervangend product). Er gaan dan weken of maanden overheen en de klant moet er zelf achteraan, ook al ligt het product ter inspectie in de winkel. Een vriendin van mij heeft zelfs meegemaakt dat de shop zei dat het kapotte product door de importeur en een expert was geïnspecteerd. Later, toen we bij toeval die expert spraken, bleek hij de ski in kwestie nooit onder ogen te hebben gehad. Klanten voorliegen heet dat. Dit soort taferelen heb ik in verschillende fysieke winkels in Nederland van dichtbij meegemaakt. Dus service? Mwah. Ik heb vaker meegemaakt van niet dan van wel.

Ik besef dat dit slechts anekdotisch bewijs is en dat er vast fysieke winkels zijn die prima service regelen. Maar het argument dat je voor online aankopen minder service kan verwachten dan in fysieke winkels aangekochte spullen kan ik er wel mee ontkrachten denk ik.

Gunfactor

Nog eentje dan. ‘Gun je het de CEO van zo’n groot internetbedrijf je euro’s of die lokale shop?’ krijg ik wel eens naar mijn hoofd. Nou ja, die lokale shop heeft voor mij niet zo veel meerwaarde. Dus als die om zou vallen omdat ik er niet koop mis ik er niks aan. Heel hard en ik gun niemand dat zijn zaak op de fles gaat. Maar business-technisch wordt hij er op alle vlakken uit geconcurreerd (assortiment, prijs, service). En daar kan ik persoonlijk ook niet zo veel aan doen.

Gun ik die lokale winkelier mijn omzet meer dan een ander? ‘Die ander’ is ook een winkel met personeel dat brood op de plank moet krijgen. Dus nee. Ik gun het de een niet meer dan de ander. De ene biedt alleen wat mij betreft meer dan de ander. Dus dát wordt voor mij dan doorslaggevend.

1 comment on “Ski’s shoppen: online of lokaal?Add yours →

  1. Als je het vergelijkt met een nederlandse shop om de hoek heb je denk ik gelijk. Maar in Nederland heb je bijvoorbeeld Snowcountry die volgens mij qua prijzen aardig in de buurt zitten en regelmatig goedkoper zijn dan die duitse winkels (ik zat even snel redsters en wat freeride ski’s te vergelijken).
    Ik weet dat de volumes de laatste jaren zijn geëxplodeerd en dat ze daarmee echt geen inkoop-nadeel meer hebben tov de bovenstaande winkels.
    Je kan in natuurlijk ook in frankrijk naar bv. ekosport kijken, die zijn heel scherp, maar uit de handel weet ik die club financieel niet lekker zit. Dat is voor een consument ook een risico. Conrad is een mooie zaak, een familiebedrijf dat al een jaar of 80 bestaat.
    Ik ben het met je eens dat het niet om een gunfactor gaat maar om het hele plaatje: prijs, leversnelheid, aanbod en service. Over het CEO verhaal heb je ook gelijk: zelfs die duitse shops zijn eigenlijk ook geen hele grote bedrijven hoor. En er zijn genoeg nederlandse lokale winkeliers die er ook dik bijzitten.

    Disclaimer: Ik werk zelf voor een skimerk en blijf liever anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *