Ik heb het er bijna elk review wel over: de sidewall. Een sidewall is een duidelijk herkenbaar onderdeel van een ski – als het er op zit natuurlijk. Want dat is niet altijd het geval. En dat merk je.
Wat is het?
De sidewall is een duidelijk zichtbaar onderdeel van veel ski’s. het zit aan de zijkant van de ski’s en is de opstaande kant, die van de staalkant omhoog gaat naar de bovenkant van de ski. Meestal is de sidewall gemaakt van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen). Dat is een hard, licht, vormvast kunststof dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor Legoblokjes.
Het zorgt er feitelijk voor dat de krachten die op de binding worden uitgeoefend direct worden overgedragen op de staalkant. Ook betekent het dat de krachten in de lengterichting over de hele lengte van de sidewall worden uitgespreid.
Welke effecten heeft die sidewall op het gedrag of de eigenschappen van de ski? Er zijn eigenlijk drie merkbare effecten. Ten eerste zorgt de sidewall dus voor een directe overdracht van de krachten op de staalkant. Ten tweede zorgt het voor een gelijke verdeling van krachten over de lengte van de sidewall. En tot slot absorbeert het vibraties en zorgt het dus voor wat demping.
Kapconstructie
Als er geen sidewall is, is er automatisch sprake van een kapconstructie. Dat kan zijn voor de hele ski, voor een deel van de ski (vaak aan de voor- en/of achterkant) of het bovenste deel van de ski, bijvoorbeeld. Zo’n kapconstructie wil dan zeggen: het materiaal van de top sheet (het zichtbare bovenste deel van de ski) loopt dan door en is omgevouwen tot aan de staalkant.
Zo’n kapconstructie is lichter, maar ook minder stevig. De dempende en kracht-overdrachtskwaliteiten van de sidewall zijn er ook niet. Het is dan dus wel goedkoper en eenvoudiger, zo’n kapconstructie, maar je verliest ook wat kwaliteiten van een ski (demping, grip, consistentie). Bij ski’s die vooral op harde pistes moeten presteren is een sidewall dus doorslaggevender (en meer gemeengoed) dan bij ski’s waar licht gewicht belangrijker is.
Kortom
Een sidewall geeft consistentie in de buiglijn van een ski. Er zijn veel allmountain ski’s die alleen een sidewall hebben onder de binding. Daar merk je dus ook dat de voor en achterkant van de ski heel soepel zijn en weliswaar makkelijk buigen en indraaien, maar te weinig grip hebben om lekker vanaf het indraaien van de bocht flink kracht te zetten.
Die grip en consistentie zijn de belangrijkste zaken die je mist als je een ski kiest zonder sidewall. Dus waar die grip en consistentie belangrijk zijn (voor goede prestatie op de piste), zoek ik er ook altijd naar.
0 reacties op “Sidewall” Voeg die van u toe →