Ski’s zijn net spruitjes

Ik hou niet zo van spruitjes. Als dat is wat de pot schaft, eet ik ze op. Maar uit mezelf kies ik niet zo snel spruitjes als groente. Er zijn heel veel andere groenten die ik lekkerder vind. Spruitjes hebben namelijk een vrij typische smaak – een beetje bitter – en ik hou niet zo van dat bittere. Er zijn mensen die dat heerlijk vinden natuurlijk, maar dat geldt niet voor mij.

Over zo’n uitspraak wordt niemand echt boos, doorgaans. Maar als we ‘spruitjes’ vervangen door een bepaalde ski en ik schrijf dáárover op wat ik ervan vind, dan vinden sommige mensen dat not done. ‘Wie ben jij (ik) om dat te vinden en te schrijven,’ is dan de vraag? Heel simpel: een consument met een mening over die ski. En dat die mening afwijkt van veel andere meningen die je over die ski leest? Dat kan natuurlijk. Maar vraag je wel af waarom er eigenlijk geen negatieve reviews meer zijn van ski’s. Terwijl ik toch echt niet kan geloven dat die reviewers alle ski’s heerlijk vinden.

Onafhankelijkheid troef

De meeste reviews die je online vindt, worden gefaciliteerd door de merken zelf (of vertegenwoordigers). Dat wil zeggen dat om een ski te kunnen testen de fabrikant materiaal beschikbaar moet stellen. Of een review wordt geschreven op een platform (een website, webshop, magazine) dat al dan niet direct voor inkomsten afhankelijk is van het aantal verkopen van ski’s.

In al deze gevallen schrijf je niet een vernietigende review, ook al kan je echt niet bedenken aan wat voor skiër je die ski zou aanraden. En kan je dat type skiër wel bedenken, dan zijn er waarschijnlijk anders ski’s die je eerder zou adviseren. Maar zelfs in die situatie wordt dat niet opgeschreven (en bijvoorbeeld benadrukt wat de ski wel goed kan). Anders is er namelijk een risico dat je jezelf in de vingers snijdt. Want de verkopen kunnen dan minder hoog zijn (en dus de al dan niet directe inkomsten ook). Of fabrikanten geven je de volgende keer geen ski’s meer mee om te testen. En dat bedreigt je productie van skireviews.

De enige manier om echt onafhankelijk te kunnen opschrijven wat je van een ski vindt – ook een tegenvallend resultaat – is door echt onafhankelijk te zijn van degene die het testmateriaal levert. Als ik dus als consument naar een test-event ga en als consument opschrijf wat ik van die ski’s vind, loop ik geen enkel risico. En op die manier onafhankelijk zijn is de enige manier om die ski’s echt kritisch aan de tand te kunnen voelen.

Ik ben geen chef-kok

Moet je chef-kok zijn om spruitjes wel of niet lekker te mogen vinden? Moet je chef-kok zijn om spruitjes klaar te maken? Natuurlijk niet. Sterker nog: er zijn veel meer mensen die geen chef-kok zijn en regelmatig spruitjes maken en eten. Ongetwijfeld zal een chef-kok beter in staat zijn om een lekker, verrassend recept met spruitjes te verzinnen of om de smaak van het gerecht zó te manipuleren dat ik die bittere smaak wat minder proef. Maar als consument en als iemand die gewoon regelmatig kookt voor zichzelf kan ik die recepten ook leren en op een gegeven moment zelf maken. En ik kan natuurlijk gewoon wat vinden van wat ik heb klaargemaakt.

Ik ben ook geen professioneel skiër met niveau 10 (en dat heb ik ook nooit beweerd). Maar dat is mijn doelgroep ook niet. Dat zijn consumenten van allerlei niveaus en met even veel voorkeuren die op zoek zijn naar een ski die ze goed kunnen gebruiken in het soort skiën dat zíj doen. En om verschillen tussen ski’s te voelen, of van een ski wat te vinden, is dat ook niet nodig. Net zoals ik geen chef-kok hoef te zijn om spruitjes wel of niet lekker te vinden. Als je vaak op onbekende ski’s skiet, dan leer je ook vrij snel uitvogelen wat je moet doen om zo’n ski aan de praat te krijgen. Soms is dat je eigen skistijl, soms moet je iets doen wat je liever niet de hele dag zou doen. En dat kan je dus wel wat zeggen van de sterke en zwakke punten van een ski zonder dat dat aansluit bij mijn persoonlijke voorkeuren. Skistijl kan je veinzen. Ik ski niet graag met heel veel energie, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet kan.

Review versus advies

Het feit dat ikzelf niet zo van spruitjes hou, belet mij natuurlijk niet om spruitjes aan anderen aan te raden als ik denk dat dat de groente is die zij zoeken. Ze willen iets groens met bite en ‘een bittertje’? Dan zijn spruitjes zeker een optie. Als mensen op basis van mijn persoonlijke mening over spruitjes diezelfde spruitjes voor zichzelf al afschrijven als optie, hebben die het niet begrepen. Net zoals mensen die in een skireview van mij lezen dat ik persoonlijk geen fan ben van die ski niet moeten denken dat ik die ski niet aan een ander zou kunnen aanraden (iemand met andere voorkeuren, postuur, niveau of stijl dan ik).

Wil je een advies dat is opgesteld aan de hand van jouw voorkeuren? Vraag dan advies aan. Wil je weten wat – vanuit míjn perspectief – mijn mening is over een ski? Lees dan de reviews. Maar verwijt mij niet dat ikzelf een afwijkende mening heb over die ski. En begrijp ook dat ik die aan een ander kan aanraden, ook al zou ik ze zelf niet kopen. In dat opzicht zijn ski’s net spruitjes.

2 comments on “Ski’s zijn net spruitjesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *