Theorie achter damesski’s

De tijd dat de damesski een beginnerslat was met bloemetjes erop is voorbij. Het is een stukje maatwerk dat is gebaseerd op serieus onderzoek. Elke skifabrikant brengt hele series producten op de markt specifiek gericht op dames. Maar wat zijn nou de verschillen met uniseks ski’s? en waarom is dat?

Vrouwenlichamen en mannenlichamen zitten anders in elkaar. Zo is de gemiddelde vrouw 13 cm korter en 16 kg lichter dan de gemiddelde man. Als dat alles was, dan zou een kleinere maat van een uniseks ski volstaan. Maar er zijn nog meer belangrijke verschillen. Zo ligt het zwaartepunt bij vrouwen een fractie verder naar achteren dan bij mannen. Bovendien heeft een man procentueel meer spiermassa dan een vrouw, wat maakt dat een man gemiddeld meer kracht per kg lichaamsgewicht produceert. En die verhouding tussen kracht en lichaamsgewicht is cruciaal voor het ontwerpen van ski’s.

Een kortere lengte van een uniseks ski is dus niet genoeg om hem optimaal te maken voor vrouwen. De ski moet ook qua stijfheid iets zachter zijn over de hele lengte. De (spier)kracht die een vrouw kan ontwikkelen – en die nodig is om de ski te buigen tijdens het skiën – is immers lager dan bij mannen. Daarom wordt in damesski’s vaak ander materiaal gebruikt. Vooral de houtsoorten in de kern zijn anders. En damesski’s bevatten vaak minder materiaal – dunnere lagen versteviging bijvoorbeeld. Dat heeft niet alleen een minder stijve ski tot gevolg, maar ook een lichtere ski. En dat helpt ook voor een minder krachtig lichaam.

Dat het zwaartepunt in een vrouwenlichaam iets verder naar achteren ligt dan bij mannen (dit heeft weer te maken met de bouw en stand van het bekken en in mindere maten de billen), maakt dat ook dáár rekening mee wordt gehouden. Op een damesski staat de binding (of beter: de ‘factory line’ waar het midden van de skischoen mee wordt uitgelijnd) iets verder naar voren. Hierdoor wordt het zwaartepunt weer precies boven de ‘sweet spot’ van de ski gebracht. Als je dat niet zou doen, zou het gewicht wat te ver naar achteren staan, waardoor je effectief elke bocht achterin komt te zitten, wat de controle over de ski niet ten goede komt.

En dan die bloemetjes… Feit: marketing- en consumentenonderzoek heeft uitgewezen dat dames over het algemeen gevoeliger zijn voor het uiterlijk van een ski dan mannen. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat mooie kleurtjes of motiefjes alle vrouwen aanspreekt. Een ski die ontworpen is voor een stoere, krachtige dame heeft vaak een stoere, strakke print. Aan de andere kant heeft een ski die gemaakt is voor een meer meisjesachtige dame een uiterlijk dat dáár beter bij aansluit. Dus hoe gevaarlijker een ski eruit ziet, hoe meer kracht en ballen je nodig hebt om hem goed te skiën. En als je echt ballen hebt (en de kracht en techniek), kan je altijd nog overstappen naar een uniseks ski.

1 comment on “Theorie achter damesski’sAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *