Tussen mening en advies

Mij wordt wel eens gezegd: ‘Je adviseert me nu wel die ski; maar als ik jouw review lees, vind je die ski helemaal niks.’ Dan leg ik altijd uit dat wat ik persoonlijk van een ski vind niet wil zeggen dat die ski niet heel erg geschikt zou kunnen zijn voor iemand anders. Ik wil hier ook nog graag eens uitleggen wat het verschil is tussen de reviews op mijn site en de adviezen die ik geef.

Reviews zijn subjectief

Ik ben ooit met de reviews begonnen omdat ik merkte dat ik in elk skiadvies hetzelfde verhaaltje aan het typen was van dezelfde ski. Toen dacht ik: ik schrijf in een review over die ski, dan kan ik in mijn advies verwijzen naar dat review en mij in het advies verder richten op de verschillen tussen ski’s etc. Bijkomend voordeel is dat ik dan regelmatig content publiceer, wat meer mensen naar mijn site leidt.

Zo’n review – een ‘bespreking’ of ‘recensie’ – is een opiniestuk. Het is mijn indruk van die ski. Ik probeer wel wat algemene zaken over die ski te zeggen (hoe hij geplaatst is in de lijn, hoe hij is gebouwd, hoe hij zich verhoudt tot voorgangers, wat de beoogde doelgroep is, etc.). Ook probeer ik in de sterren-scores onderaan elk review weer te even hoe ik de verschillende eigenschappen van ski beoordeel. Gewoon: hoe veel rebound heeft de ski? Hoe stabiel is ie? Die scores komen vaak ook goed overeen met de indrukken van anderen die zijn opgeschreven, zoals bijvoorbeeld in de skitests van de ANWB of de NSkiV.

Wat er anders aan is, aan mijn reviews, is dat als ik het niet fijn vind of niet vind passen bij wat de fabrikant erover zegt, dan zeg ik dat. En ja, dan kan ik behoorlijk kritisch zijn. Maar het is dus wel mijn mening, en het zegt nooit dat die ski dan slecht is. En daardoor kan het dus ook heel goed zijn dat een ski niet past bij mijn profiel als skiër, maar voor een ander heel geschikt kan zijn.

Advies vanuit de klant

Als je het formulier invult voor vrijblijvend skiadvies, dan geef ik dat advies ook op basis van de informatie die je in dat formulier geeft. Als er dus een ski is die ikzelf niet fijn vind, maar die qua sterke en zwakke punten helemaal past bij het profiel van degene die advies vraagt, dan schroom ik niet om die ski gewoon te noemen als suggestie.

In dat advies hou ik rekening met alles. Dus als ik een ski in een bepaalde lengte adviseer, dan doe ik dat omdat ik denk dat die ski in die lengte goed klopt bij wat je zoekt. Dan heb ik dus rekening gehouden met je postuur, je niveau, etc. Je mag er dan vanuit gaan dat ik iets adviseer waarvan ik ook echt denk dat je daar goed op kan skiën. Als ik dat niet zou denken, zou ik die ski niet geadviseerd hebben namelijk…

Dus of ik over een ski wel of niet enthousiast ben is helemaal niet relevant. Dat je zelf een beeld hebt bij de sterke en zwakke punten van een ski, dát is relevant. En als je dat niet ziet, moet je er vooral naar vragen.

2 comments on “Tussen mening en adviesAdd yours →

 1. Top! Onafhankelijke meningen, daar zitten we op te wachten. De meeste tests in Nederland en in vele andere landen zijn zelden volledig eerlijk. De merken die leveren aan de testpanels ‘eisen’ toch stiekem een goede recensie (en dan mag je de ski houden haha). Het wij van wc eend…. idee.

  Keep up the good work!

 2. Hallo,
  net terug van Bregenzerwalt, Schoppernau, en een fijne vakantie gehad.

  TOP advies met de Fischer Progressor F19.

  Na de mail gelijk besteld bij 3s-Sports , Münsingen, voor een billijke prijs.
  Met verzendkosten nog geen 400 eu en binnen 4 dagen in huis. Op Terschelling!
  Heerlijk geskied met deze ski’s.
  Nog eens bedankt voor het advies.

  Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *