Tweedehands: tweede kans?

Er wordt veel gebruikt skimateriaal aangeboden. Op websites als Marktplaats, op wintersport fora, op tweedehands beurzen die door shops worden georganiseerd. Maar is het nou slim om dat spul aan te schaffen? Of kan je bijvoorbeeld beter nieuw materiaal kopen? Of gewoon huren? Ik beperk me even tot ski’s.

Huren of kopen?

De prijs is voor veel mensen de belangrijkste factor in de keuze tussen ski’s kopen of huren. Het voordeel van huren is dat je zelf geen onderhoud hoeft te (laten) doen, dat je het niet mee hoeft te zeulen naar je bestemming, dat je eens wat anders kan uitproberen (en als het niet bevalt, omruilen). Het nadeel is de prijs. Het huren van goed materiaal al snel erg duur. Een goede ski kost al gauw € 130 euro voor 6 dagen. Ik neem hier expres de duurste categorie als voorbeeld, omdat dát het kaliber materiaal is dat je als consument kan kopen. Je kan natuurlijk ook goedkoper huren, maar dan praten we echt over heel ander materiaal, dat qua ski-eigenschappen niet te vergelijken is met de ski’s die in skitests en –reviews (ook op deze site) voorbij komen.

Als je bedenkt dat je voor onder € 400 online ongebruikte Fischer Progressor F19, Salomon X-Drive 8.0 FS of Atomic Redster Edge GS kan kopen (met de print van vorig jaar, dat wel), kan je dus uitrekenen dat je dat er ten opzichte van die duurste categorie huurski’s er na vier weken eruit hebt.

Huur kost 4 x 130 = 520 euro; kopen en één maal onderhoud per skiweek à € 25 euro maakt 400 + (4 x 25) = 500 euro.

Tweedehands kopen het beste van twee werelden?

Tweedehands kopen lijkt dan de ideale oplossing: voor zeg 200 euro heb je een mooie, niet al te oude, maar gebruikte ski. Dat heb je er ten opzichte van huren al na twee skiweken uit. Prachtig toch? Ja, als je een goed exemplaar vindt wel, voor 200 euro. Behalve dat je niet weet hoe ermee is omgegaan. Je moet dus goed weten waar je precies op moet letten als je een gebruikt exemplaar inspecteert. Zit er nog genoeg staalkant aan? Hoe ziet het belag eruit? Zit er nog vering en ‘pop’ in? Is de binding nog veilig? Laat die binding alsjeblieft checken door een specialist in een winkel, die daar specifieke apparatuur voor heeft!

Als je op Marktplaats gaat kijken, vind je ongelofelijk veel oude meuk. Sorry, maar het is niet anders. Op Marktplaats kan je als je een advertentie plaatst zelfs aangeven of het een carve-ski betreft of niet. Dat betekent twee dingen: de makers van Martplaats zijn niet op de hoogte van het feit dat elke ski van de afgelopen 20 jaar een carve-ski is, óf dat er materiaal wordt aangeboden dat niet getailleerd is en zeg maar grofweg uit de vorige eeuw komt. Leuk als decoratie voor aan de muur, maar niet om op te skiën. Geen geld aan uitgeven, zou ik zeggen. Ik lach me dan vooral krom om opmerkingen als “een echte topski, nieuwprijs was indertijd 1000 gulden. ” De Atomic Beta-carve was in zijn tijd inderdaad een topski en vast dat geld meer dan waard. Maar vanuit het perspectief van nu is het toch echt oud spul en niets meer waard – mijns inziens.

Een snelle zoektocht op Martplaats leert mij dat van de 233 hits op carve-ski’s tussen 160 en 180 in lengte en in de prijsklasse 150-250 euro er welgeteld 2 exemplaren zijn die in de afgelopen 5 jaar zijn gefabriceerd en dus tot de ‘huidige’ generatie ski’s behoren. Beiden consumenten-slalomski’s, flink afgeragd aan de foto’s te zien, dus daar moet je maar net naar op zoek zijn.

Andere aanbieders

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel. Er zijn best aanbieders die goed, recent spul verkopen waar je echt nog een heel aantal skiweken plezier van kan hebben voor niet al te veel geld. Ex-testmodellen bijvoorbeeld, die voor 250 euro verkocht worden terwijl ze twee keer geslepen zijn en er in totaal maximaal 10 dagen op is geskied. Niks mis mee. Maar dat soort deals zijn schaars en vind je doorgaans alleen bij de wintersportspecialisten. Je moet er echt tegenaan lopen.

Bij mijzelf denk ik dan al snel: als het boven de 250 euro gaat, kan je denk ik beter kiezen voor een ongebruikt exemplaar voor 100 euro meer. Misschien een overjarig model of een versie van 2 jaar geleden met een oude print. Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de staat van de ski. En nog steeds heb je het er vrij snel uit als je het afzet van het huren van diezelfde ski.

0 comments on “Tweedehands: tweede kans?Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *