Ski’s zijn er in allerlei soorten en maten. Maar er zijn wel een paar categorieën te onderscheiden. Binnen zo’n categorie kunnen nog steeds flinke verschillen bestaan tussen de verschillende merken en modellen, maar van een categorie kan je wel een aantal specifieke sterke en zwakke punten verwachten.
Categorie 1: High performance
Een high performance ski is een ski die veel energie teruggeeft en geskied wordt door technisch vaardige en fitte skiërs. Dit kunnen (recreatieve) racers zijn, maar bijvoorbeeld ook hoger niveau skileraren. Modellen in deze categorie zijn niet zo vergevingsgezind en niet zo breed inzetbaar als de volgende categorieën. Ze hebben doorgaans goede grip, rebound, zijn zeer stabiel, houden van hard gaan, maar kosten dus wat meer techniek, energie en inspanning om te skiën.
Denk aan (consumenten) slalom- en reuzenslalomski’s. Dat is ook de voornaamste keus hier: kleine of grote radius? Een SL (Slalom) of SC (Sport Carver) heeft een kleine radius en neem je om gesneden korte bochten in hoge frequentie op te maken. Dit gaat vaak ook al prima op minder hoge snelheden. Een GS (Giant Slalom – Reuzenslalom) of RC (Race Carver) heeft een grotere radius en neem je op lichaamslengte voor stabiliteit op hogere snelheid in grote bochten. Deze ski’s wedelen ook erg goed (korte geslipte bochten). Omdat deze ski’s stabieler zijn in lange bochten én in korte bochten nog goed te skiën zijn (vooral geslipte korte bochten), vind ik deze GS/RC ski’s wat breder inzetbaar dan de SL/SC ski’s.
Categorie 2: Allround piste
De term zegt het al: allround op de piste. Misschien niet zo pittig, stabiel en grippig als de high performance ski’s, maar wel te gebruiken in een veel breder scala van omstandigheden. Van slush tot ijs, van harde buckels tot strak corduroy en zelfs een paar tientallen centimeters verse sneeuw op de piste is geen enkel probleem.
Ook minder gevorderde skiërs worden blij op deze ski’s, aangezien ze wat vergevingsgezinder zijn en ook op minder hoge snelheden al goed te sturen. Voor de meeste recreatieskiërs (van grofweg niveau 4 t/m 8) is deze categorie helemaal prima. Denk aan modellen als Fischer Progressor F19, Atomic XTI, Dynastar Speedzone 12 TI, Elan Amphibio 16 TI, Völkl Racetiger RC, etc.
Categorie 3: Allmountain
Dit is een vrij diverse categorie. De ski’s zijn breed inzetbaar qua sneeuwomstandigheden. Belangrijkste verschil met de allround pisteski’s is hoe deze ski’s omgaan met zachte sneeuw. De breedte van de ski’s is wat groter, maar de rocker is ook wat meer aanwezig. Ski’s in deze categorie kunnen brede pisteski’s zijn die dwars door poeder heen knallen (zoals de Salomon X-Drive 8.0 FS of Fischer Pro Mtn 80 TI), maar het kunnen ook ski’s zijn die echt voor 50-50 op en naast de piste gebuikt kunnen worden (zoals de 85-90 mm vloot: Blizzard Brahma, Fischer Pro Mtn 86, Dynastar Powertrack 89, Nordica Nrgy 90, Völkl Kendo, etc.).
De bredere allmountain ski’s (grofweg breder dan 90 mm) schaar ik eerder onder de freeride ski’s. Mijn ervaring is dat dergelijke ski’s het naar verhouding in off-pistecondities zo veel beter doen dan op de piste, dat je ze ook alleen maar wil hebben als je er meer mee naast dan op de piste wil skiën.
Categorie 4: Freeride
Dit is ook weer een heel diverse categorie. Maar één ding hebben ze gemeen: je skiet erop omdat je meer naast dan op de piste skiet. Maar dan nog kan dat heel veel dingen betekenen: super lichtgewicht om mee te toeren, stevig en gedempt voor verspoorde sneeuw en stabiliteit in lange lijnen, speels en makkelijk draaibaar voor wie in het terrein in elke hobbel een sprong ziet… Drijfvermogen hebben ze allemaal voldoende om in ongeprepareerde sneeuw goed te skiën, rocker hebben ze in de tip en vaak ook in de tail. Grip hebben ze niet altijd, dus pas op als je over de piste terug skiet naar de lift.
Tags
De tags die je onderaan reviews ziet, beslaan ook altijd deze vier categorieën. Als je op zo’n categorie of tag klikt, krijg je dus de reviews te zien van alle ski’s die ik in die categorie heb gezet. Ik heb ze dan zelf in die categorie gezet omdat de eigenschappen van die ski me daartoe uitnodigen, en niet omdat de fabrikant ze in die categorie heeft geplaatst.
Beste Gigi ski,
Ik ben een gevorderde skier van 67 jaar ( bijna 50 jaar ski ervaring), maar merkte dit jaar dat het toch wat moeizamer gaat. Zijn er ook ski’s voor senioren die makkelijk draaien, prima kantengrip op harde pistes en wat minder vorlage nodig hebben?
Groet van Douwe.
Die zijn er wel. Maar voor een goed advies heb ik echt meer informatie nodig. Dat kan je hier kwijt: https://gigiski.com/advice/
Ik ben het totaal niet eens met jouw mening over het verschil van een slalom met een reuzenslalom ski . Beiden heb ik in mijn bezit en de meest alrounde is de slalom versie voor kort gesneden bochten heeft een grotere taillering en een zeer harde achterkant voor veel rebound.
De voorkant is buigzaam zodat hij beter aan kan snijden . Dus ook prima voor buckel piste en tiefschnee .
Een reuzenslaomski is het minder taille en een harde voorkant voor langere bochten puur snelheid en dus moeilijker op een buckle en tiefschnee piste . En natuurlijk kan een goede skier overal mee naar benden komen.
I am glad you enjoy your slalom skis and your GS skis as well.