Stabiliteit is een term die je veel terugvindt als het om ski’s gaat. Maar wat is het eigenlijk? Het is niet zo objectief en meetbaar als bijvoorbeeld iets als kantengrip. Het is meer een gevoel; het is een optelsom van een aantal factoren. De beste manier om het te vertalen is denk ik een combinatie van ‘lijnvast’ en ‘zeker’. Dat wil zeggen: als een ski zijn lijn goed houdt en een zeker gevoel geeft, dan noem je dat ‘stabiel’.
Lijnvastheid
De belangrijkste factor is die lijnvastheid. Dat wil heel simpel zeggen dat de ski een vloeiende, voorspelbare en constante lijn houdt, zonder dat oneffenheden in de piste of vibraties in de ski die lijn beïnvloeden. Bij minder stabiele ski’s wordt de lijn van de ski dus wél beïnvloed door factoren van buiten, waar de skiër zelf geen invloed op heeft. In onderstaande twee video’s kan je dat goed zien in de slow-motion beelden van de ski’s op een geprepareerde piste.
In dit filmpje van Atomic is tussen 0:26 en 0:42 duidelijk het zwabberen van de ski’s zichtbaar (Atomic Vantage X 83 CTI).
Ook in dit filmpje van de K2 Pinnacle 88 zie je de punt en eigenlijk de hele voorkant van de ski zwabberen. Tussen 0:30 en 0:49 is dit weer goed te zien in de slow-motion beelden. De vibraties gaan gewoon door de hele ski heen en zorgen dus ook dat het stuk onder de binding en skischoen flink klappert en af en toe loskomt van de sneeuw.
Absorptie
Een tweede belangrijke factor voor de lijnvastheid is de demping van de ski. Hier een heel artikel over demping. Belangrijk is hierbij, dat de invloed die de luchtweerstand en sneeuw op de tip van de ski heeft (bij elke ski) door de ski wordt geabsorbeerd voordat die trillingen – bijna golven die je in bovenstaande slow-motion beelden goed kan zien – bij de binding van de ski aankomen. Komen de vibraties daar, dan zal de ski onder de voet vrij snel loskomen van de sneeuw, wat een zeer onzeker gevoel geeft. Dát is wat instabiliteit is.
In onderstaand filmpje over de Blizzard Brahma (ook een ski met metaal erin, niet zo smal en met rocker in de tip, net zoals de voorbeelden hierboven) zie je duidelijk in de slow-motion beelden tussen 0:26 en 0:58 dat die ski een stuk rustiger op de sneeuw ligt. Er zullen ook zeker vibraties in de tip zitten, maar die worden tijdig geabsorbeerd, waardoor de ski prachtig stevig op de sneeuw blijft liggen en echt een enorm gevoel van stabiliteit geeft.
https://www.youtube.com/watch?v=jjHxSyCpBtk
Sneeuw en terrein
In kapot geskiede sneeuw of een oneffen piste zijn de invloeden op de ski natuurlijk een stuk groter dan op een strak geprepareerde helling. Uit onderstaande beelden (helaas niet in slow-motion) blijkt duidelijk dat een stabiele ski – in dit geval weer de Blizzard Brahma, die wat mij betreft echt uitblinkt op dit vlak – zelfs in die omstandigheden lijnvast is, grip houdt en ontzettend veel zekerheid en vertrouwen biedt.
1 reactie op “Wat is ‘stabiliteit’?” Voeg die van u toe →