Zoek je maatje

Dan heb je –misschien wel met veel pijn en moeite – uitgevogeld welke ski je wil hebben, hebben ze die krengen nog in verschillende lengtes ook! Welke moet je dan hebben? Die langere of juist die kortere? Wat zeggen de merken daar zelf over? En welke factoren spelen een rol bij die keuze? En wat zijn de gevolgen?

Wat doet lengte?

De lengte van een ski (de langere maat versus de kortere maat van verder dezelfde ski) heeft invloed op de radius, stabiliteit, grip en het drijfvermogen van de ski. Laten we die zaken eens een voor een bekijken.

Radius

Meestal is de radius van de grotere maat ook langer dan de radius van de kleine maat. Dit verschil is meestal niet zo groot. Bij de meeste ski’s is het radiusverschil tussen twee maten ongeveer een meter. Maar het verschil tussen 12 en 13 meter radius (in een slalomski bijvoorbeeld) is relatief groter, en dus merkbaarder, dan het verschil tussen 18 of 19 meter radius in een consumenten-GS ski. Bovendien is het zo dat door de ski te buigen we de radius als skiër nog zo veel kunnen beïnvloeden (veel meer dan die ene meter), dat die ‘sidecut-radius’ (die theoretische, die op de ski vermeld staat; zie dit artikel) er nauwelijks meer toe doet. Voor de radius maakt het dus niet zo veel uit wat we kiezen.

Stabiliteit

Stabiliteit is een complex ding, zoals ik hier al eens heb uitgelegd. Hoe langer een ski is, hoe meer voor-achter stabiliteit je kan verwachten. Op een korte slalomski kan je het je nauwelijks veroorloven wat achterop te komen. De ski kan dan letterlijk onder je vandaan schieten, waardoor je op je kont belandt. Een langere ski geeft in dat opzicht veel meer steun, en kan je dus ook harder pushen en fouten op maken (die niet zonder gevolgen zijn, maar in dat voor-achter vlak kan je je meer veroorloven). Een langere ski betekent ook wat meer materiaal, dat in de demping zijn rol speelt (meer materiaal betekent meer absorptie van trillingen). Een rustiger skigedrag dus.

Grip en drijfvermogen

Een langere ski geeft letterlijk een langere staalkant die in de sneeuw snijdt, wat meer grip geeft. Dit kost wel iets meer kracht (in theorie) om te initiëren én om te ontlasten, maar die verschillen zijn minimaal. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het drijfvermogen. Een langere ski heeft een grotere oppervlakte en dus meer drijfvermogen. Maar een langere ski heeft ook wat meer gewicht om mee te werken.

Grootste invloed

In mijn ervaring heeft een langere ski dus een aantal effecten. Sommige zijn positief, sommige zijn negatief. Als we die zaken op een rijtje zetten, komt dit er wat mij betreft uit (hoe hoger het staat, hoe meer effect).

Een langere ski geeft:

Meer stabiliteit (positief)
Meer grip (positief)
Meer demping (positief)
Minder stuurimpuls (negatief)
Meer draailengte (negatief)
Meer drijfvermogen (positief)
Meer gewicht (negatief)

Dit is mijn persoonlijke volgorde; het kan goed zijn dat sommige skiërs die stuurimpuls heel belangrijk vinden. Maar eerlijk gezegd denk ik dan dat je het verkeerd soort ski te pakken hebt (bijvoorbeeld een te grote radius voor de korte gesneden bochten die je wil skiën), en niet de verkeerde lengte.

Wat zeggen de merken?

Een aantal skifabrikanten heeft op hun websites tabellen staan aan de hand waarvan je de juiste lengte zou moeten kunnen selecteren. Hier een voorbeeld van zo’n tabel:

In dit geval (Rossignol) is het soort ski van belang (waarmee ook samenhangt of er veel of weinig rocker in zit, of het drijfvermogen ertoe doet, etc.) en het niveau van de skiër. De uitkomst is dan een skilengte in relatie tot je lichaamslengte.

Van de overige mainstream-merken die zo’n soort tabel op hun site hebben staan is dit hoe hun tabel is opgebouwd (welke factoren een rol spelen volgens hen, en hoe de uitkomst is geformuleerd):

Merk Variabele Variabele Variabele Uitkomst
Black Crows Skiër lengte Skistijl Skilengte
Blizzard Skiniveau Bocht-grootte Snelheid Lich.lengte +/- x
Dynastar Soort ski Skiniveau Lich.lengte +/- x
K2 / Line Skiër gewicht Skiër lengte Skiniveau Skilengte
Rossignol Soort ski Skiniveau Lich.lengte +/- x
Salomon Soort ski Skiniveau Lich.lengte +/- x

Wat ik erg interessant vind, is dat er maar één tabel is (die van K2 / Line) waarin het gewicht van de skiër een van de bepalende factoren is. In mijn beleving is het gewicht namelijk een van de drijvende factoren achter de krachten die op een ski komen te staan (samen met de snelheid waarmee wordt geskied, en de steilheid van het terrein – twee zaken die gecombineerd gelinkt kunnen worden aan het niveau van de skiër).

Bij Black Crows, Blizzard, Dynastar, Rossignol en Salomon maakt het lichaamsgewicht blijkbaar niet uit voor de keuze van de lengte van een ski. Bij de meeste is een combinatie van soort ski en het niveau van de skiër voldoende (zoals bij Rossignol, in het voorbeeld). Er is maar één merk (Blizzard) dat die radius als een bepalende factor beschouwt.

Maak een keuze

Voor veel dingen is wat te zeggen. Maar ik denk dat in ieder geval het niveau óf het gewicht van de skiër een factor is. Zelfs van het skiniveau kan je namelijk aannemen dat de krachten die de ski te verwerken heeft groter wordt naarmate het niveau toeneemt. En dat je dan dus een langere ski nodig hebt omdat die meer stabiliteit en grip geeft.

Ook denk ik dat de negatieve effecten van de langere ski zeker niet in verhouding staan tot de positieve effecten. In de volgorde van die effecten (zoals ik die ervaren heb) is het ook niet voor niets zo dat er slechts één positief effect van een langere ski het onderspit moet delven ten opzichte van een of meerdere negatieve effecten. Het gaat daarbij om drijfvermogen, wat simpelweg in alle high-performance en pisteski’s überhaupt niet relevant is. Bovendien denk ik dat het rockerprofiel en de breedte van de ski (en dus de modelkeuze) meer invloed heeft op het drijfvermogen dan de lengte die je van dat model kiest.

Hoewel elk merk dus zijn eigen tabel heeft – als ze er al een hebben – het geeft een indicatie. Wil je echt zeker weten welke lengte je moet hebben, dan zit er maar één ding op: de ski in twee lengtes skiën en de fijnste kiezen.

4 comments on “Zoek je maatjeAdd yours →

 1. Dat lengte verhaal blijft altijd een moeilijke vraag, zeker als je niet de 2 maten kunt vergelijken.

  Mijn vraag is de volgende:
  Ik ben lang(195cm) , dus dan lijkt een lange maat aangewezen om Mn op oneffen sneeuw voldoende stabiliteit te hebben.
  Maar, ik ben niet super zwaar (80kg), en ski vaak langzaam buckels bouwen en ander krap terrein, daar zou je juist een korte ski voor kiezen.

  Zoek ik dan een lange ski die erg wendbaar en vergevingsgezind is, of juist een stabiele ski in een kortere maat?

  1. Dat is een bekend dilemma. Met 80 kg ben je niet super zwaard inderdaad. En dat gewicht is doorslaggevender dan je lengte. Verder is het echt een kwestie van voorkeur. Ikzelf vind stabiliteit in lengte fijner dan stabiliteit uit stijfheid. Maar de verschillende mogelijkheden zelf uitproberen is altijd het beste.

 2. Hoi Gigi,

  Nu ik jouw artikel lees, gaat mij toch wel wat dagen over mijn ski’s. Ik ski op tweedehands ski’s, van 155 lang. Zelf ben ik 178 lang, (vrouw) en weeg ik 68 kilo.

  Ik heb vaak het gevoel dat bij hogere snelheden mijn ski’s niet stabiel zijn, en soms gaan ze klapperen. Heeft dit alles te maken met techniek, of is er wat betreft mijn ski’s ook nog wat te winnen?

  Alvast bedankt voor het delen van jouw inzicht hierover,

  Groetjes, Rosa

  1. Dat probleem kan je niet alleen op de lengte gooien. Een slalomski voor dames is normaal gesproken ook 155 en die klappert eigenlijk nooit (is hooguit wat zoekerig en grijpt snel aan). Klapperen heeft doorgaans meer te maken met de constructie en gebruikte materiaal. Veel rocker, een schuimkern, geen of een gedeeltelijke sidewall – dat zijn allemaal mogelijke oorzaken van klapperen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *