Review: Fischer RC4 Worldcup SC

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 122-68-103
Lengte: 165
Radius: 13 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, full camber

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De RC4 Worldcup SC van Fischer bestaat al een hele tijd. Met zijn kenmerkende ‘voorruitje’ en hap uit de staart is het ook een opvallende verschijning. Hoewel hij erg lijkt op zijn officiële FIS-broertje, is er toch wel een en ander verschillend. De flex, bijvoorbeeld, maar ook het belag en de binding. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje.

Het is een van de weinige hedendaagse consumenten-slalomski’s die geen rocker heeft. En om heel eerlijk te zijn: daar merk je niet veel van. Het kan natuurlijk ook zijn dat je van de rocker in de tegenhangers van andere merken niet zo veel merkt. Punt is eigenlijk dat ie precies doet wat je van zo’n ski verwacht: hij wil graag op de kant, neemt je strak de bocht door en spuugt je aan het eind van de bocht weer uit. Kantengrip, stabiliteit en rebound zijn dus helemaal top. Maar waar het bij de meeste slalomski’s stopt, gaat deze jongen nog één stapje verder.

Veelzijdiger dan de concurrent

Bij de meeste slalomski’s stopt het daar ook. Geslipte bochten doen ze met tegenzin, ze worden onrustig als je ze een stukje rechtuit skiet (plat op de sneeuw), je krijgt veel directe feed-back van de sneeuw (of anders gezegd: je voelt elke sneeuwvlok)…

Deze ski is een stuk gedempter dan veel van zijn concurrenten. De een vindt dat helemaal niks, de ander ziet dat als een onderdeel van het vertrouwde gevoel wat een ski je kan geven. Ikzelf vind het erg prettig. Maar veel belangrijker nog is dat deze ski minder moeite heeft met lange bochten. En dát maakt deze ski een stuk veelzijdiger dan die andere korte bochten carvemachines.

Deze ski heeft die kenmerkende hap uit de achterkant. Het zal er niet het doe van zijn geweest, maar dat zorgt er wel voor dat de twee stukjes aan de achterkant onafhankelijk van elkaar kunnen buigen. Dat maakt die laatste paar centimeter wat minder (torsie)stijf, waardoor de achterkant wat beter uitbreekt. En dat is wat je in een lange bocht wil, dat de achterkant niet in de sneeuw blijft haken en een beetje slipt.

Conclusie

Een topper in het skiën van die korte gesneden bochten met veel energie. Maar anders dan de meeste andere slalomski’s heeft de Worldcup SC geen moeite met wat luiere, langere bochten. En dat maakt dat ie meer kan dan slechts dat ene kunstje.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

17 reacties op “Review: Fischer RC4 Worldcup SCVoeg die van u toe →

 1. Ik heb meerdere jaren met de Fischer RC4 geskied (piste). Ik vind het een topski. Ontzettend wendbaar, licht skiënd en redelijk stabiel. Zowel fijn als je scherp wilt skiën, als op de momenten dat je wat luier en relaxter bezig bent.

 2. Wil graag een Fischer the curv kopen of een rc 4 sc.
  Twijfel bij the curv tussen dtx en ti. Ski al jaren (40 jaar) hou van snel skiën, korte bochten. Conditie wordt wel minder. Ben inmiddels 48. Wil s morgens knallen en de middag wat rustiger aan doen
  Wat adviseer je?

  1. De Worldcup SC en de Curv (DTX) zijn behoorlijk verschillende ski’s: slalom (kleine radius) versus reuzenslalom (grote radius). ’s Morgens knallen kan op beiden; in de middag wat rustiger aan doen op beiden eigenlijk niet. Je zou voor de Curv TI kunnen gaan (een stuk minder stijf dan de andere Curvs en met rocker), maar écht knallen is er dan niet bij. Kijk voor een ski die beiden kan eens naar de Blizzard WRC.

   1. Hallo Gigiski,
    Dank voor de geweldige reviews!
    Mbt. dezelfde bovenstaande wensen lijkt de blizzardWRV een mooi alterbnatief. Het design/merk vind ik minder mooi.
    In hieverre voldoen de RC4 Speed of RC4 Race hier wel aan? Beiden hebbem ook een Tip Rocker oa.
    Of de HEAD i.GSR?

 3. Hi Gigi,
  Een beetje een gekke vraag, maar is dit ook iets voor iemand die heel erg goed kan skiën? Niveau ouderwets opgeleide Oostenrijkse skileraar. Dus vloeiend de zwarte buckelpiste af en super soepel door de tiefschnee?

 4. Hi Gigi!
  I’m thinking of buying a new, demanding, pair of skis, in order to help me to imporve my technique. I usually like to make medium radius turns.
  I was thinking of a pair of Fischer RC4 WC SC. I have’t ride them, only some skis of its category (Rossi ST-Ti, Head i.sl) and i liked the sense of riding a ski of its category. Then, i tried a pair of Fischer RC4 DTX@1,71 and i liked it, too.
  Which one of two do you believe it is better as an “learning tool” and at the same time, better option for every day use?
  Thank you in advance for your response

 5. Hay gigi ik heb een vraagje.
  Ben een jonge skiër (18 jaar)
  En heb laats de Redstar S9 gekocht super ski niks over te klagen.
  Alleen wil ik iets snellers.
  Ik merk dat in op die s9 niet super snel kan gaan en ik dit wel super leuk vindt.
  Zou dit een goeie ski voor mij zijn.
  Skie naar mijn menig goed snel en makkelijk.

 6. Hoi Gigi,

  Ik heb deze ski al een aantal jaar en ben er over het algemeen zeer tevreden over. Alleen soms twijfel ik of de lengte voor mij optimaal is. Ik ben zelf 1.78m en mijn rc4 zijn 1.60m. Ik lees wel op diverse sites dat voor een korte bochten (carve) ski je best 15 a 20 cm van je lichaamslengte af mag trekken. En nu vind ik het korte bochten werk ook eigenlijk het leukst. Vraag me alleen soms af of ik met een langere ski wat meer hogere snelheid stabiliteit heb. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is m.b.t. de lengte van de ski t.o.v. jouw lichaamslengte. Groet, Miguel

  1. Tussen de verschillende maten van een ski voel je maar zelden veel verschil. Als je een ski wil die op hogere snelheden rechtdoor meer stabiliteit geeft, dan moet je geen slalomski met een kleine radius nemen. Dat probleem ga je er dus niet me oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *