Review: Rossignol Hero ST Ti

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 122-68-104
Lengte: 167
Radius: 13 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

NB: Inmiddels is er een nieuwe bindingsysteem (de SPX 12 Konect Dual WTR), dat het in deze review benoemde probleem heeft verholpen. Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Rossignol Hero ST Ti is de recreanten-slalomski van dat Franse merk. En zoals je van een slalomski verwacht, heeft hij sublieme grip, goede rebound en carvet hij korte bochten als een dolle. In lange of geslipte bochten is deze ski minder stabiel – valt te verwachten.

Toch is er iets raars aan de hand. Het voorste deel van de ski – tot aan de binding zeg maar – voelt echt subliem. Je draait hem op zijn kant en hij sleurt je die bocht in. De G-krachten vliegen je om de oren en je moet je been extra spannen om niet door je eigen dalbeen te zakken. Zo veel energie, en dan…. Pats.

Knallen

Zodra je midden in de bocht zit en de druk vol en recht op de binding, lijkt er ineens een onbuigzame stalen plaat in te zitten. Die weerhoudt de ski ervan om die prachtige bocht mooi door te trekken. Elke keer kreeg ik een flinke klap in het tweede deel van de bocht, alsof je iets raakt. Op hetzelfde punt.

En juist wanneer de druk het grootst is, moet ik dan iets terugnemen in energie om die klap te anticiperen. Voorbij dat punt gaat het wel weer, maar het is een nare hobbel die ik elke bocht moest nemen.

Ik vermoed dat het euvel in de metalen strip zit, die het hiel- en teenstuk van de binding met elkaar verbindt. Als je de ski met de hand buigt, zie je ook duidelijk dat daar waar die strip op de ski ligt de ski minder rond buigt. In de winkel heb ik een ski zonder binding erop gebogen, en daar zag het er weer prima uit. Dus een prachtige ski, maar met een nare binding.

Conclusie

Energiek, stabiel in korte bochten, maar echt zoekerig in grote – een typische slalomski. Voor seizoen 2016-2017 komt dezelfde ski weer uit, maar met een andere binding. Ik hoop dat daarmee het probleem verholpen is.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

6 reacties op “Review: Rossignol Hero ST TiVoeg die van u toe →

 1. Ik heb de ski gekocht met de oude bindingen, is de ski nog wat waard of zegt u van: je kunt ze beter verkopen? Hoe groot is het ongemak?

  1. Dat is op zich geen probleem hoor, alleen ik vond de ene binding aanzienlijk soepeler (in de buiglijn van de ski) dan de andere.

   1. Heel erg bedankt Gijs! Ik waardeer de hulp echt! Ik zat al allemaal te zoeken naar wat voor ski’s ik nou moest kopen, maar ik ben je heel dankbaar voor je hulp!
    Groetjes Luther.

 2. Hebben de ST Ti ski’s van het jaar 2017/2018 met de NX12 bindingen nog steeds dat probleem?
  Is het zinvol ook bij de 2017/2018 modellen voor de SPX 12 binding te gaan?

  1. De ski’s uit 2016-2017 en 2017-2018 hebben niet meer het probleem waar ik het in de review over heb. Er zit namelijk geen metalen strip meer in het bindingsysteem. Dat is dus geen issue meer, onafhankelijk van welke binding je erbij neemt.
   Ik denk wel dat er een significant kwaliteitsverschil zit tussen de NX 12 en de SPX 12 bindingen. De SPX is ietsje duurder, maar een stuk steviger en duurzamer dan de NX. Die voelt echt goedkoop en een beetje ‘flimsy’ aan, vind ik. Ik zou dus de SPX adviseren, en de NX eigenlijk gewoon afraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *