Tweeluik Bootfitten – deel 2: de kunst van het bootfitten

In het eerste deel van deze tweeluik over bootfitten heb ik beschreven hoe het aanmeten, selecteren en passen van skischoenen behoort te gaan. Samen met Marco-Paul Breijer en Bart Haarselhorst, beiden register- (sport)podoloog en Master Bootfitter én eigenaar van DutchBootFitter in Amsterdam. Hier een stuk over wat een goede bootfitter nog meer kan doen om klachten te verhelpen. Want ook al heb je de best passende skischoen gekocht, dat wil niet zeggen dat die ervoor zorgt dat je 100% klachtenvrij kan skiën. 

In dit artikel zal ik per veel voorkomende klacht uitleggen wat een bootfitter daaraan kan doen. En nogmaals: ikzelf ben geen bootfitter. De hele inhoud van dit stuk is tot stand gekomen met de heren van DutchBootFitter. Voor meer informatie, een afspraak of een goed gefit stel skischoenen, zie hun website.

Drukpunten

Elke voet is anders en de kans dat je een schoen vindt die precies overal goed aansluit is uitermate klein. Grote kans dat er nog een drukpunt is hier of daar. Vaak vind je die op plekken waar je voet bobbels of knobbels heeft. Een enkelbot, een scheve teen, een bobbel op je voet. Best logisch dat het daar meer knelt dan waar die bobbels niet zitten. 

Een bootfitter kan de schoen op die plekken wat ruimer maken. Soms is het al genoeg om de buitenschaal te verwarmen, zodat het plastic zacht wordt en je voet zelf de schoen kan uitdeuken. Maar als de schoen is gemaakt van plastic dat niet op die manier kan worden behandeld, dan kan de bootfitter met gereedschap de schoen ‘punchen’ (uitdrukken) of eventueel wat materiaal weghalen, waardoor ook meer ruimte ontstaat. 

Een andere mogelijkheid is om de gehele voet wat meer ruimte te geven. Onder in een skischoen, onder de binnenschoen, ligt een plastic plaatje, het zogenaamde ‘boot board’. Dat heeft een bepaalde dikte. Om wat ruimte te creëren over de hele voet kan een bootfitter daar wat materiaal afhalen. De vorm blijft dan gelijk, maar je voet staat letterlijk enkele tienden van millimeters lager in de schoen, en dus met meer ruimte rondom de voet. 

Kramp en moeë voeten

Om drukpunten te verhelpen kan een schoen ruimer worden gemaakt. Maar een te ruime schoen kan op zijn beurt ook weer problemen veroorzaken. Een te grote schoen – in de lengte, in de breedte, in de hoogte van de wreef – kan als gevolg hebben dat je voeten tijdens het skiën op zoek gaan naar grip. Er is te veel ruimte, dus ze gaan schuiven. Je gaat dan letterlijk verkrampt skiën. Dat geeft veelal moeë voeten. De verergerde vorm daarvan is een verkrampte voet, wat erg pijnlijk kan zijn. Het kan ook zijn dat je gewoon blaren krijgt omdat je voet de ruimte heeft om in de schoen te gaan schuren.

Soms gaan mensen dan de schnallen van de skischoen heel erg strak zetten. Maar daarmee vervormen ze de schoen, waardoor weer drukpunten kunnen ontstaan. En dan denkt men dat de schoen te krap is. Omgekeerde wereld. 

Als een schoen te groot is gekocht, is er iets niet goed gegaan in het selectie- en pasproces. Het kan echter ook zijn dat de schoen in de loop van de tijd ruimer is geworden. Zeker de wat zachtere schoenen met lagere flex kunnen na verloop van tijd, als de skiër beter wordt en de krachten groter, gewoon letterlijk wat uitlubberen. Dat geldt ook zeker voor de binnenschoenen. Hoe ‘fluffyer’ die zijn, hoe meer die in de loop van hun leven inklinken. En dan ontstaat er te veel ruimte. Je kan wel ruimtes gaan opvullen, maar dat is slechts symptoombestrijding en je blijft bezig. Als je schoenen te groot zijn (geworden), is het tijd voor nieuwe.

Koude of slapende tenen of voeten

Koude delen van de voet – en de verergerde vorm daarvan, de tinteling of het ‘slapen’ van delen van de voet – duiden op een probleem met doorbloeding. Bloed wordt naar de hele voet gestuurd om deze warm te houden en de spieren van zuurstof te voorzien. Als die toevoer ergens wordt geblokkeerd, voel je dat. Veel bloedvaten liggen vlak onder de huid. Als er dus maar iets te veel druk is op een van die bloedvaten, dan kan dat de doorbloeding al hinderen. Hoewel je het niet direct als een hinderlijk drukpunt ervaart, kan het dus wel als een drukpunt worden behandeld en het probleem worden verholpen.

Branderig gevoel onder de voet

Niets is zo heftig als een branderig gevoel aan de onderkant van je voeten. Dat begint vaak onder de bal van je voet, en vlamt vaak helemaal uit. Die skischoenen moeten dan uit om je voeten weer rust te geven. Heb je dit niet alleen met skiën, dan is het verstandig om een podoloog te bezoeken. Er is wel wat aan te doen, maar dan hebben we het niet meer over bootfitten.

Is het alleen in skischoenen dat je hier last van hebt, dan kan een op maat gemaakt zooltje zorgen voor de nodige demping en ondersteuning. Als door de constante druk die door de relatief strak aan zittende schoen en de bochten die je maakt je voet meer wordt belast dan in het normale leven, dan moet de voet wat geholpen worden om die krachten te verwerken. Die extra druk kan ook ontstaan doordat de hoek van de schacht van de skischoen je zo ver naar voren duwt, dat en extra veel druk op de voorvoet komt. Een kleine hiellift (een soort dun wigje onder de hiel) helpt dan die druk op de voorvoet te verlichten.

Scheenbeenpijn

Veel mensen hebben scheenbeenpijn. Schaafwonden op de schenen komen nog steeds vaak voor. Constructies met maandverbandjes, blarenpleisters, gel-pads… allemaal behandelen ze niet de oorzaak van het probleem. Het probleem is namelijk dat je scheen (je hele been) te veel kan bewegen in de skischoen. Roteren, wel te verstaan. Mensen die hypermobiel zijn in het enkelgewricht kunnen hun been heel ver naar voren duwen. Een skischoen die niet stevig genoeg is, laat ruimte voor die beweging. Het probleem is dat het been niet alleen op en neer schuift tegen de voorkant van de skischoen (in élke bocht!), maar dat het been aan het einde van die beweging ook nog eens licht draait. Dus er is ook nog een zijwaarts schuiven in de schoen. Geen wonder dat je been dan open ligt. De oplossing kan dus zijn een echt snug passende, stijve skischoen die die bewegingen flink beperkt.

De andere vorm van scheenbeenpijn heeft de tegenovergestelde oorzaak: niet genoeg dorsaalflexie in de enkel. Als je natuurlijke mogelijkheid om je been naar voren te duwen kleiner is dan wat de schacht van de skischoen doet, dan worden de spieren in je scheenbeen overbelast. Ook weer élke bocht. Die overbelasting voelt als een stekende spierpijn die vaak uitstraalt richting de knie. Een oplossing om dat onderbeen goed uit te lijnen met de schacht van de skischoen zonder de spieren te overbelasten, is weer die hiellift. Zo wordt de hele voet gekanteld en de hiel dus wat opgetild. Dan hoeven de spieren de boel niet op te vangen, maar doet die hiellift dat.

Links zonder zooltje, rechts met zooltje: de voet zakt niet meer naar binnen

Het ultieme fitten: de op maat gemaakte schoen

Er is veel wat een bootfitter kan doen. Een bestaande schoen aanpassen scheelt een hoop werk en dus geld. Maar er zijn problemen die zo veel aanpassing van bestaande schoenen zouden vergen, dat het helemaal van 0 opbouwen van een schoen (buitenschaal én binnenschoen) een betere oplossing is.

Er is een Oostenrijks merk dat dat proces volledig heeft doorontwikkeld: Strolz. DutchBootFitter heeft met ingang van komend seizoen (2019-2020) de eer Strolz schoenen te mogen maken. Dat is een vrij exclusieve eer. Behalve DutchBootFitter is alleen Austria Sport in Malden Strolz-dealer in Nederland. 

Voor Strolz schoenen wordt een uitgebreide analyse van je voet gemaakt. Zo specifiek, dat je voeten in hout worden nagemaakt. Op die ‘leest’ wordt dan een buitenschoen en binnenschoen gemaakt. 100% op maat en helemaal custom-made. Met een geavanceerde foam-techniek wordt uiteindelijk ook de binnenschoen helemaal passend gemaakt. Het kost wat, maar dan heb je ook echt wat. Voor de meeste klanten is dit niet nodig. Maar het is wel de ultieme oplossing voor wie dacht dat pijnloos skiën echt niet voor hem of haar was weggelegd.

Behalve bij DutchBootFitter kan je in Nederland op de volgende plekken terecht voor goede bootfit-service. Marco-Paul Breijer en Bart Haarselhorst bevelen de volgende collega’s aan:

MK Skiservice, Bilthoven (vooral ook voor freeride- en toerschoenen)
Outdoor XL, Barendrecht 
Skicentrum Heemskerk, Heemskerk
Skicenter Edelweiss, Dieren (vooral voor raceschoenen)
Rene Vos, Gorssel (ook voor wandelschoenen) 

1 comment on “Tweeluik Bootfitten – deel 2: de kunst van het bootfittenAdd yours →

  1. Gijs, bij het noemen van Bootfitters (ik ben een absolute fan van die jongens op IJburg), ben je er toch een vergeten, die wel heel goed is: Austria Sport in Malden. Zij waren de eersten en lange tijd de enigen die Strolz in Nederland verkochten en fitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *