Materiaal testen op een indoor baan. Zinnig?

Dat ligt eraan wat je precies wil weten. Een aantal dingen kan je op een indoor baan niet doen. Denk aan poeder skiën, echt heel hoge snelheden halen en echt heel grote bochten carven. Die poedersneeuw die ligt er gewoon niet, daar kunnen we kort over zijn. Die andere zaken hebben te maken met het feit dat de meeste indoor hellingen niet steil en vooral niet lang genoeg zijn om die grote snelheden op te halen.

Is dat erg?

Ik denk dat dat voor de gemiddelde wintersporter wel meevalt. Dat heeft te maken – wat mij betreft – met mijn benadering van skikeuze. In het artikel Niveaus van ski’s heb ik aangegeven dat ik (voor mezelf of een ander) altijd een ski zou uitkiezen waarvan het plafond nog niet bereikt is. Bij ski’s waar dat voor geldt, ga ik er dan ook meestal vanuit dat de stabiliteit op hoge snelheid wel goed zit. Tot op heden is ook nooit gebleken (in de Alpen, later) dat dat niet het geval was.

Wat ikzelf interessant vind om uit te vinden is of die ski’s die zijn gemaakt voor goede techniek en hoge snelheden (de high-end piste- en allmountain-ski’s, maar ook GS-ski’s bijvoorbeeld) ook een beetje te skiën zijn op lage snelheid, in kleine ruimtes. En dát kan je op een indoor sneeuwbaan perfect testen.

En voor allmountain-ski’s vind ik het een zinnige test om te zien hoe daarvan de kantengrip is op harde, door de mens gemaakt nepsneeuw. De naam van die categorie zou dat toch suggereren. En als je één ski wil die echt alles kan, moet je er toch ook in een kerstvakantie mee uit de voeten kunnen als het skiën gebeurt op witte linten nepsneeuw in een bruin landschap, zoals afgelopen twee seizoenen het geval was in de Alpen met Kerst.

Vergelijken

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe ski voor jezelf, of dat je gewoon eens het verschil wil voelen tussen bijvoorbeeld een slalom- en een reuzeslalomski – een indoor sneeuwbaan heeft zeer constante condities. Dus vergelijkend warenonderzoek kan er heel erg goed.

Wil je weten welke lengte van een ski je wil? Of weet je niet of je richting GS wil of richting SL? Of wil je zeker weten dat die allmountain ski ook op harde pistes niet gaat glibberen? Je kan het testen op de indoor baan. Zelfs oneffenheden in de sneeuw kan je opzoeken. Kapotgeskiede sneeuw aan het eind van de dag, of eens over de rode piste in Landgraaf als daar ’s ochtends een wedstrijdteam diepe slalomsporen heeft getrokken. Als je wil weten hoe vergevingsgezind een ski is, ga je daar wel achter komen. Of toch in ieder geval in vergelijking met die andere ski die op je lijstje staat.

80-20, zoals altijd

Dus ja, een baan heeft wel beperkingen. Maar ik denk dat 80% van de zaken die je wil weten voordat je bijvoorbeeld een paar honderd euro uitgeeft aan een ski uit te vinden zijn op een indoor baan. De overige 20% kan je aannemen, of je kan er reviews of ervaringen van anderen voor gebruiken. In elk geval denk ik dat een miskoop niet meer hoeft voor te komen.

Binnenkort gaan we proberen een testdag te organiseren, waarbij ook deelnemers zelf hun materiaal kunnen aanbieden aan anderen om eens te proberen. Op die manier hebben we meer beschikbaar materiaal om te testen.

2 comments on “Materiaal testen op een indoor baan. Zinnig?Add yours →

    1. Wie weet. Vorig jaar juni hebben we zelf met wat mensen een testdag georganiseerd (ieder zijn eigen materiaal mee, lekker uitwisselen). Een officieel evenement is er al een jaar of twee niet meer geweest geloof ik, maar wie weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *