Preview: Nordica’s nieuwe Navigator ski’s

Voor de meeste mensen is het wintersportseizoen 2016-2017 pas net begonnen. Maar voor de skimerken is de ontwikkeling van de producten voor volgend seizoen al in een vergevorderd stadium. En dat moet ook wel. Want in de eerste week van februari wordt al het nieuwe materiaal gepresenteerd bij de ISPO-beurs in München en de SIA-beurs in Denver, Colorado (VS). Op die manier kunnen inkopers zich oriënteren en op tijd hun bestellingen plaatsen.

Persbericht

Nordica heeft een prachtig informatiepakketje gemaakt voor de pers. Hier vind je het PDF-document. Daarin staan de highlights van alleen de nieuwe producten voor volgend seizoen gepresenteerd. En wat je – vind ik – duidelijk ziet in de producten die ze presenteren: ze willen zich profileren als het allmountain-merk.

In 2011 presenteerde dat merk (voor seizoen 2011-2012) de eerste echte allmountain-lijn zoals we die categorie nu kennen. De Hell & Back-ski’s (de Fuel, Burner, Steadfast en Hell & Back) waren volgens Nordica de zogenaamde ‘sidecountry’ ski’s: modellen voor tussen de ‘frontside’ (geprepareerde piste) en de ‘back side’ (de off-piste die niet met lift toegankelijk is). Het waren lichte ski’s zonder metaal erin, maar toch stabiel, gedempt en behoorlijk stevig. En tip-rocker kreeg een plaats in de standaard van de categorie, met nog camber onder de voet.

Die ski’s waren qua vorm nog vrij traditioneel met een ronde tip en afgeronde achterkant. De opvolgers van die serie, de Nrgy ski’s, waren daarin weer echt anders. Een tapse tip en achterkant en minder lange effectieve taillering maakte die ski’s iets meer gericht op zachte sneeuw dan hun voorlopers. En er zat – of beter ‘zit’, de ski’s zijn immers nog courant – metaal in. Niet veel, maar genoeg. Maar wat gaan die nieuwe modellen dan worden?

Allmountain wordt hybride

Qua vorm en gedrag lagen de huidige en vorige allmountain series van Nordica echt tussen de stevige, agressieve pisteski’s (Dobermann) en de speelse, zachte freeride ski’s in (Enforcer tegenwoordig). Wat ze voor de lijn voor komend jaar gaan doen, die overigens ‘Navigator’ gaat heten, is eigenlijk een deconstructie van die piste- en freeride ski’s, waar deze allmountain-latten dus tussenin moeten gaan vallen.

Ze nemen de wat bredere, minder taps toelopende, gerockerde tip van de Enforcer (oké, de Navigator heeft een iets tapsere punt dan de Enforcer, maar ik hoop vooral ook stijver). Die plakken ze aan de platte, maar licht afgeronde achterkant van de Dobermann (zeggen ze zelf). Wat krijg je dan: een ski die goede float heeft en het vooral in zachte sneeuw (crud, poeder) erg goed moet doen, maar die in de tweede helft van de bocht de kant houdt als een race ski – echt bedoeld voor harde sneeuw. Over de hele lengte en breedte zal overigens metalen versteviging zijn, voor en achter de binding wel open gewerkt voor de (blijkbaar) nodige gewichtsbesparing.

Een laatste interessant punt is dat dit niet al te brede ski’s zijn. De drie modellen zullen 80, 85 en 90 mm breed worden onder de voet. Die trend van wat smallere allmountain ski’s (en freeride ski’s trouwens – de tijd van 120 mm onder de voet lijkt echt voorbij) is bij meer merken zichtbaar. Wil je bij Nordica wel breder onder de voet, dan moet je dus gaan voor de Enforcers, die in 93 en 100 mm onder de voet beschikbaar zijn, en vanaf komend seizoen ook in 115.

Welke kant op?

En nu kan dit ontwerp twee kanten op. Het zou zo maar kunnen dat het één harmonisch geheel gaat vormen. Een beetje zoals de Nrgy-lijn van nu of bijvoorbeeld de Powertrack-lijn van Dynastar, wat in mijn ogen ook zo’n hybride ontwerp is. Maar het zou ook best kunnen dat we een ski krijgen die het vanwege de poeder-gerichte voorkant lastig heeft op harde sneeuw om een bocht aan te snijden, en die het in diepe sneeuw moeilijk krijgt om de bocht uit te sturen vanwege die platte, stevige achterkant. En dan heb je een ski die niks goed kan. Dat zou jammer zijn.

In februari zal ik ze eens van dichtbij gaan bekijken op de ISPO-beurs. En eind maart zal ik ze waarschijnlijk al op de sneeuw testen. Tegen die tijd zal ik de eerste indrukken of gewoon volledige reviews posten. Niet alleen over deze nieuwe modellen van Nordica natuurlijk, maar van alle nieuwe modellen die in 2018 op de markt komen.

4 reacties op “Preview: Nordica’s nieuwe Navigator ski’sVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *