Review: Black Crows Atris

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 138-108-128
Lengte: 184
Radius: 18 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, glasfiber (geen metaal of carbon), tip-rocker, tail-rocker, camber onder de voet

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2016-2017 versie van deze ski. Voor seizoen 2017-2018 en 2018-2019 is deze ski licht gewijzigd, maar qua gedrag hetzelfde. Ook oudere versies van deze ski zijn technisch en qua gedrag vergelijkbaar.

Over deze ski

Deze ski is het vlaggenschip van de Black Crows freeride lijn. Met een zeer veelzijdige breedte is het ook een ski die zowel in heupdiepe poeder als in minder perfecte sneeuwcondities erg lekker skiet. Dat komt door de no-nonsense constructie (houten kern, sidewall) en het rockerprofiel. Waarom iets nieuws verzinnen als een veel gebruikte, goed presterende combinatie van materialen en features gewoon goed werkt?

De ski is redelijk licht voor zijn stabiliteit. Daarmee bedoel ik: de ski is lichter dan bijvoorbeeld directe concurrenten als de Blizzard Cochise of de Line Supernatural 108, maar net zo stabiel. De ski is weliswaar iets zwaarder dan de licht-gewicht modellen die tegenwoordig erg populair zijn, maar het is dan ook een freeride ski, en niet een toerski…

Stabiel en speels

Stabiel en speels komen niet vaak voor in de beschrijving van één ski. Maar in dit geval wil ik de Atris echt prijzen om zijn speelse karakter zonder carbonnerig-springerig te worden. Er zit ook geen carbon in trouwens. En dat zorgt er denk ik ook voor dat de ski wel stabiel is. Hij stuitert niet over harde crud of afgekraste hellingen, maar biedt genoeg demping om die klappen van oneffen sneeuw op te vangen.

Er is genoeg rebound door de camber – ook heerlijk als je gewoon ontspannen over de piste naar de lift wil skiën. De rocker mag er wezen, zowel aan de voor- als achterkant. Dat maakt dat de float bovengemiddeld is voor een ski van deze breedte. En het zorgt er ook voor dat de ski makkelijk smeert en draait in de kleine ruimte. De tail-rocker zorgt er bovendien voor dat je nooit blijft haken. Heerlijk tussen de bomen, maar stabiel in langere lijnen op hoge snelheid door de camber onder de voet.

Conclusie

Een zeer veelzijdige freeride ski die zelfs op de harde piste niet eng is om te skiën. Goede grip en energie en een perfecte balans tussen speelsheid en stabiliteit in alle soorten sneeuw. Een top-ski wat mij betreft.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Black Crows AtrisAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *