Review: Blizzard Brahma

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 125-88-110
Lengte: 180
Radius: 19 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, tail-rocker

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2015-2016 versie van deze ski. Voor  de seizoenen daarna is deze ski licht gewijzigd, maar qua gedrag zeer vergelijkbaar.

Over deze ski

De Blizzard Brahma is er nu al een paar jaar. Sinds de lancering ervan in 2013 is het een testwinnaar in de allmountain categorie. En het is goed te begrijpen waarom dat zo is. Hij heeft alle ingrediënten die een topski moet hebben. Hij is immens stabiel, heeft ongeëvenaarde kantengrip voor een ski van deze breedte, heeft wat float en is niet te stoppen in lange bochten.

Aan de andere kant: het is wel een ski voor sterke, zeer vaardige skiërs. Voor (licht)gevorderden is het een regelrechte benenbreker; voor goede skiërs met wat minder kracht of gewicht is het een heel zware jongen om de hele dag te skiën. Bereid je dan dus voor op brandende benen na elke halve afdaling en als je naar de lift loopt een blauwe schouder. Want deze jongens zijn ook niet licht.

Knallen knallen knallen

Het is dus een echte knalski. Hij gaat overal doorheen: buckels, zachte sneeuw, corduroy. Vergevingsgezind is hij dus niet, maar van oneffenheden merk je niet veel. Tegen de tijd dat je er last van zou kunnen krijgen, heb je ze al weggeskied.

Elke speelsheid is daardoor wel onvindbaar, vind ik. Het is een serieuze ski. Hij ligt als een huis op de piste of daarnaast, en ik moet mijn koppie erbij houden om hem goed te blijven skiën. Hij zet je heel snel achterop, als je niet uitkijkt.

Het is ook off-piste een ski voor de grote, gesneden lijnen. Veel minder geschikt voor gewedel in de diepe poeder tussen de bomen. Voor mij is het dus vooral een erg geavanceerde pisteski of crudski voor experts. Maar daar – op de piste – komt hij wat mij betreft weer net wat finesse te kort ten opzichte van een wat smallere GS-achtige ski. Hij is een beetje lomp in dat opzicht, te stevig om echt een precisie-instrument te zijn.

Conclusie

Het is een ski die van het terrein niks over laat en die overal doorheen knalt. Maar omdat ie zo veel kracht en techniek kost om goed te skiën, bedient deze ski wat mij betreft maar een hele kleine doelgroep. In Nederland zijn er genoeg mensen met het postuur, maar veel minder met de techniek om deze ski ten volste te benutten.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Blizzard BrahmaAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *