Review: Fischer Pro Mtn 80 TI

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 124-81-110
Lengte: 180
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, AirTec technologie

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De nieuwe Pro Mountain-lijn van Fischer vervangt de Motives. Die ski’s waren al zeer populair bij een heel breed publiek. Niet zo vreemd, want er was voor elk soort skiër wel een model te vinden. Van de beginnende allmountain skiër (de Motive 76 of 80), de gevorderde (Motive 86 TI) en de freerider die ook op de piste nog wat wil kunnen (Motive 95 TI).

De nieuwe Pro Mountain-serie heeft dezelfde breedtes en ook eigenlijk dezelfde brede doelgroep. Wel zijn de ski’s wat gemoderniseerd in design en constructie. Maar het doel is nog altijd: een breed inzetbare ski voor een breed publiek. En dat is met de Pro Mtn 80 TI briljant gelukt. Grote verschil met de Motive 80 is het metaal dat erin zit. Er is ook een Pro Mtn 80 zonder metaal (die heb ik niet geskied, overigens), die zal echt heel erg lijken op de ‘oude’ Motives. Vooral echt lichte skiërs zullen die ski ook ongetwijfeld waarderen

Breed inzetbaar

De Pro Mtn 80 TI heeft gewoon goede grip (ook op ijs), lekkere rebound en goede demping. Niet alleen voor een ski ‘van dat kaliber’, maar überhaupt. De rocker in de tip maakt de ski vergevingsgezind zonder te gaan klapperen. Ook op hoge snelheid op een kapot geskiede harde piste is er geen geklapper of andere onrust. In lange gesneden bochten is de ski zeer lijnvast en is de snelheidslimiet maar met moeite te vinden.

Maar deze ski is – anders dan veel andere ski’s van dit kaliber – ook heel makkelijk in snelle korte bochten te skiën. De radius is met 17 meter (bij de lengte van 180) ook kleiner dan die van de meeste concurrenten. En het metaal in de ski, en dan vooral de rebound die dit met zich mee brengt, maken korte bochten lekker energiek. Alleen zware of technisch agressieve skiërs zullen denk ik nog wat meer stevigheid en pit willen.

In de poeder – getest in 40 centimeter – is de float erg goed voor een ski van deze breedte. De punten blijven mooi boven de sneeuw en de ski geeft dat lekkere zweef-gevoel. Omdat de ski ook licht is van gewicht, kost het niet al te veel energie om deze ski lekker te draaien, ook als het dus wat dieper wordt.

Conclusie

Echt een heel allround ski. Voor skiërs vanaf niveau 5 of 6 tot aan echte experts die een ski zoeken die werkelijk in alle condities stabiel aanvoelt, maar tegelijkertijd zo makkelijk is om te skiën!

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

18 comments on “Review: Fischer Pro Mtn 80 TIAdd yours →

 1. Op advies van Gijs heb ik deze ski aangeschaft. Afgelopen week heb ik deze in alle denkbare omstandigheden kunnen testen; normale piste, ijzige harde pistes, dikke pap en een laag verse sneeuw.
  De ski’s waren perfect voor mij!

  Bedankt voor het uitstekende advies.

  1. Ik ben zelf aan het denken om deze ski (of de Pro Mtn 80) aan te schaffen. Echter, in een lokale shop (waar ze dit model niet verkochten), raden ze me als beginner deze ski’s af met als reden “te stijf”.
   Ik heb nu 10d geskied, ski vlot rode pistes & ESF niveau 1 adultes volbracht in eerste week.

   Daarom 2 vragen,
   1) wat is jullie idee over het gebruik van deze ski voor beginners ?
   2) waarom (niet) de PRO MTN 80 TI prefereren tov de Pro Mtn 80?

   Alvast bedankt!

   1. Ken,
    Alles hangt wat mij betreft af van je lengte, gewicht en je niveau (dus niet zo zeer het aantal dagen dat je skiet).
    In heel algemene termen kan je zeggen dat de versie met metaal wat stijver is, en wat minder vergevingsgezind is dan de versie zonder metaal. Maar dat metaal maakt de ski ook stabieler, wat weer fijn is als er wat grotere krachten in het spel komen (grotere snelheden, steilere hellingen, zwaardere skiërs).

 2. Zit er veel verschil qua gedrag tussen deze ski en de F19? Twijfel een beetje namelijk tussen beiden, ski in alle condities en soms ook naast de piste, maar toch voornamelijk onpiste.

 3. Ik heb deze ski´s aangeschaft op basis van Gijs advies. Ik ben erg benieuwd hoe ze gaan bevallen! Gijs nogmaals bedankt voor je advies.

 4. Pro mountain ti 80 aangeschaft .
  Deze ski kleeft onder alle omstandigheden aan de piste
  Geeft super veel vertrouwen.
  Zeer blij met de aankoop.
  Bedankt Gigi

  Luc
  .

 5. Beste Gigi,

  Deze ski is overjarig. Weet jij of er een vergelijkbare opvolger of alternatief is van dit model?

  Ik ben zelf 193 en 95kg en ski op niveau 7.

  Groet,
  Mark

  1. Hij is overjarig, maar nog volop te krijgen. De nieuwe ski’s moet ik nog testen, dus wat de directe opvolger is (en óf die er is) weet ik nog niet. Maar voor iemand met jouw gegevens zou ik misschien ook wat anders adviseren. Als je dat wil, vraag dan even skiadvies aan.

 6. Ik ski nu 2 jaar op de opvolger van deze 80 ti (niveau 6/7) en kan niet anders dan deze review beamen (ski mede gekocht nav deze review). Heerlijke wendbare ski voor veel omstandigheden (ik ski 95% op pistes). Wat me opvalt: hij carvet als een dolle. Heerlijke lange bochten. Als je echt hard pusht neigt hij wat onder je weg te lopen (kan aan mijn techniek liggen…). Ook fijn, hij gaat echt lekker door zachte hopen (pap)sneeuw of omgeploegde pistes eind vd dag. Aangezien ik eigenlijk alleen pistes ski, ga ik toch opzoek naar een echte pisteracer. Maar heerlijke ski!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *