Review: Fischer RC One 86 GT

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 131-87-117
Lengte: 182
Radius: 18 m
Constructie: houten kern, sidewall, tip-rocker, twee lagen metaal 0,8 mm, Bafatex

Over deze ski

De RC One-lijn is de nieuwe pistelijn van Fischer die zowel de Progressors als de Pro Mtn ski’s vervangt. Deze 86 GT is de breedste van het stel. Daarmee ook het meest allmountain. Ik zeg hier ‘het meest’ allmountain, omdat hij wat mij betreft neigt naar allmountain, maar het niet echt is. De breedte, de rocker – het zou allemaal kunnen kloppen. Ware het niet dat deze ski in bodemloze poeder (waar je de harde ondergrond dus niet voelt) echt troggen snijdt.

Het is dan ook een ski met grofweg dezelfde constructie als de smalste ski uit deze lijn, de RC One 72 Multiflex. Maar ook dezelfde constructie – met alleen een wat lichtere constructie in de tip en de tail – als de RC4 The Curv GT. Eigenlijk een vrij brede ski die echt gemaakt is voor harde sneeuw. Dat is ook waar deze ski in uitblinkt. Niks allmountain dus, gewoon een brede pisteski die ook goed door de meuk knalt.

Agressief

Hij is stabiel genoeg, lijnvast ook wel. Zolang je hem maar volle bak skiet. Deze lat is niet van het halve werk. Ram die kanten in de piste en hij gaat. Maar de ski is stijf, ook in de torsie. Dus ben jij niet de baas – of beter de tiran – die met ijzeren hand regeert, dan doet deze ski van alles, maar niet per se wat jij wil.

Je moet er dus echt vol bovenop zitten. Dat kost kracht, dat kost durf, dat kost agressie. Zware en getrainde skiërs hebben daar niet zo snel problemen mee. Maar lichtere skiërs of mensen die gewoon lekker in alle condities willen cruisen blazen op deze latten al snel hun benen op. En snelheid alleen is niet de oplossing. In elke bocht moet je rammen om deze ski te controleren. Dat kost kracht.

Conclusie

Een stevige, stabiele ski die op de piste en in meuk erg goed kan zijn. Zolang je maar de kracht en energie hebt om elke bocht opnieuw te rammen. Dus echt voor krachtige vaardige skiërs; niet voor lichtere mensen of cruisers.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Fischer RC One 86 GTAdd yours →

  1. Grappig, ik ben een lichte dame en heb deze ski op lichaamslengte gekocht. Ik heb er ontzettend van genoten – inderdaad op harde pistes en in ‘meuk’. Kon er de hele dag mee knallen, zowel op hoge snelheid maar ook wat langzamer achter mijn kinderen aan, zowel korte als messcherpe lange bochten, steeds met een grote grijns op mijn gezicht! Diepe poeder heb ik er helaas nog niet mee kunnen skiën maar ik merkte op de paar kleine stukjes losse sneeuw wel meer drijfvermogen dan mijn andere ski’s – maar dat zijn dan ook echte slalomski’s (Atomic Redster Doubledeck).

    Ik ben het wel met je eens dat hij weinig vergevingsgezind is maar dat vind ik zelf eigenlijk alleen maar fijn – hij dwingt me om beter en technischer te skien. En de energie en rebound vind ik echt fantastisch. Dus wel echt een ski naar mijn persoonlijke smaak 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *