Review: Salomon S/Force 11

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 128-80-112
Lengte: 177
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Edge Amplifier

Over deze ski

De S/Force is de brede pistelijn van Salomon. Ik noem het uitdrukkelijk ‘piste’ (en geen ‘allemountain’) omdat het wat mij betreft gewoon brede pisteski’s zijn. De ski is dan weliswaar 80 mm onder de voet, maar in kwaliteiten is het echt meer een pisteski dan een allmountain.

In de constructie zie je dat ook terug. Deze S/Force 11 heeft exact dezelfde constructie als de S/Max 12. Het steviger en bredere broertje, de S/Force Bold, is in dat opzicht gelijk aan de S/Max Blast, alleen dan 84 mm breed. Kortom: behalve de breedte onder de voet is deze S/Force lijn niet heel anders dan de S/Max’en. Dezelfde Edge Amplifier die voor extra grip zorgt; dezelfde directe sidecut en geen tip-rocker, waardoor de ski direct stuurt.

Breed

Een brede pisteski dus. Wat mij betreft even precies en grippig als zijn smalle evenknie (S/Max 12), met ook hetzelfde karakter. Alleen de breedte is anders. Dat voel je overigens wel. Op betonharde pistes is deze S/Force iets harder werken om op de kant te krijgen; in slush en zachte sneeuw snijdt ie iets minder brede troggen.

Met de nadruk op snijden. De nadruk van deze hele ski ligt op snijden. Slippen gaat wel, maar snijden doet ie echt veel liever. De bochten zijn overigens prima te beïnvloeden, dus in alle bochtgroottes is deze ski goed te skiën. En je hebt er ook geen raketsnelheden voor nodig. Dus een brede pisteski zoals je die verwacht: in zachte condities een zegen, op betonharde pistes een kleine handicap (vergeleken met de smalle versie van deze ski).

Conclusie

Een brede pisteski die vrij allround is, zolang snijden je voorkeur heeft. Geen zware racelat, maar stabiel en gedempt genoeg om je als recreant flink op uit te leven. Met de breedte van 80 mm heeft deze ski de verwachte voordelen en nadelen. Deze ski is echt helemaal prima, alleen weinig verrassend in positieve of negatieve zin.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon S/Force 11Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *