Review: Salomon X-Drive 8.0 FS

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 126,6-80-111
Lengte: 182
Radius: 16,8 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, metaal, tip-rocker, X-chassis, honeycomb tips

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Salomon X-Drive 8.0 FS is het top model uit de serie. Er zijn ook nog andere versies met meer metaal (maar gedeeltelijke sidewall) of zonder metaal of sidewall. Maar die heb ik echt ervaren als een stuk minder op de meeste punten.

De X-Drive is de opvolger van de ook al zeer populaire Enduro-serie van Salomon. Die ski’s vond ik behoorlijk lomp eigenlijk. Ze hadden de grip en de stabiliteit, maar niet de nuance die de X-Drive wel heeft. Wat mij betreft is de X-Drive dus een verbeterde versie. En ook echt een allmountain ski in de letterlijke zin van dat woord. Over de hele berg is ie gewoon erg goed: op strakke en zelfs ijzige pistes is deze ski uitmuntend; in natte meuk en kapotgeskiede sneeuw is het een beest en in poeder is hij betrouwbaar en stabiel. Hij heeft met zijn breedte natuurlijk minder float dan veel andere allmountain ski’s, maar als je weet dat er geen rotsen onder de verse poeder liggen, kan je met deze ski’s heerlijk off-piste raggen.

Te snel voor sociale mensen

En raggen is ook echt wat deze ski het beste kan. Hij kan wel heel netjes ronde bochten skiën, maar het liefst wil hij net wat brutaler te werk gaan, en af en toe uit de bocht vliegen (niet letterlijk, maar qua karakter). Hij heeft dan ook één zwakte: je gaat heel snel heel hard zonder dat je het door hebt. Tegen de tijd dat jij probeert die hele grote grijns van je gezicht te poetsen als de echo van je laatste ‘yihaa’ nog in je oren suist, staan je kindertjes nog bovenaan de helling. Deze ski moet je niet kopen als je toch al de snelste van de groep was.

Kan je hem wel laten gaan, dan kan je hem ook écht laten gaan. Hoe hard je hem ook op zijn staart trapt, hij blijft je vriendelijk toelachen en geeft er nog wat bij. In welke soort sneeuw of op wat voor piste dan ook, de ski is stabiel, krachtig en gretig. En nee, je hebt gewoon je benen nog als je beneden bent. Ik denk dat dit de meest veelzijdige ski is voor wie niet langzaam hoeft te kunnen skiën. Hoewel er voor diepe poeder zeker betere opties zijn, knalt deze met jou erop ook daar gewoon door op een lekker tempo.

Conclusie

De misschien wel meest veelzijdige ski van het moment voor wie niet langzaam hoeft te kunnen skiën. Want dat is eigenlijk het enige dat hij niet goed kan.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

2 comments on “Review: Salomon X-Drive 8.0 FSAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *