Review: Salomon X-Race SW

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 122-72-98
Lengte: 175
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is het consumenten reuzenslalom-model van Salomon. In de constructie en specificaties en ook in het uiterlijk zie je dat terug: strak, degelijk, serieus. Salomon heeft een minder uitgebreide consumenten-racelijn dan de meeste andere merken. Deze SW en de SC (het afgezwakte slalom-broertje) zijn eigenlijk de enige twee. Natuurlijk is er nog de piste-lijn X-Max, maar dat zijn echt andere kaliber ski’s.

Deze SW is vrij stevig in zijn soort. Waar andere merken (Fischer, Head, Völkl, Blizzard) in hun race-lijn een wat vriendelijker model hebben en een serieus model (de ‘Pro’-versies), heeft Salomon alleen deze ski. En ondanks dat het aan de naamgeving niet is af te lezen, is deze ski meer te vergelijken met de Pro-versies van die andere merken.

Agressief

De ski is vrij stijf. In torsie, maar ook over de lengte. En dit laatste maakt dat als je hem niet flink intrapt elke bocht, de ski niet goed buigt. Consequentie daarvan is dat het midden van de ski – het stuk onder de binding – niet genoeg in de sneeuw snijdt om een gevoel van grip en stabiliteit te ervaren. Als je echter wel de energie erin stopt, dan is het een zeer precies, stabiel en snel instrument.

Maar je moet dus wel echt elke bocht flink bijtrappen. Hoge snelheden helpen, evenals een goede techniek. Deze ski is – anders dan de meeste GS-ski’s van andere merken tegenwoordig – niet zo makkelijk te skiën op lage snelheden. Eigenlijk gewoon helemaal niet. Tenzij je benen van staal hebt en een uithoudingsvermogen van een atleet. Maar als je deze ski aan de praat hebt en bereid bent die energie in elke bocht erin te stoppen, dan is de grip en energie van deze lat fenomenaal.

Conclusie

Een echte, bijna ‘ouderwetse’ GS-ski die alleen voor agressieve, snelle skiërs leuk is. En dan is ‘leuk’ niet eens het juiste woord. Want deze ski tovert niet een ‘fun’-lach op je gezicht, maar een verbeten, agressieve en vastberaden ‘Grrrrrr’.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Salomon X-Race SWAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *