Review: Völkl Mantra

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 132-100-118
Lengte: 177
Radius: 23,7 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip- en tail rocker, geen camber

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Mantra is het koningsnummer van de allmountain-freeride lijn van Völkl. Dat is het al heel wat jaren. Maar deze ski is wel flink veranderd sinds de eerste versie. De huidige Mantra is gebouwd met zachte sneeuw in gedachten. Maar met de breedte van 100 mm is het eigenlijk een allmountain-ski, zou je zeggen. Zeker gezien de constructie en de reputatie die eerdere versies hadden (geweldig op de piste en in de crud).

Er is echter één aspect aan deze ski die hem anders maakt dan alle andere in deze categorie: hij heeft geen camber. Recht onder de binding is de ski plat, en verder is er alleen maar rocker. En dat heeft nogal wat gevolgen voor het gedrag van de ski. In zachte sneeuw valt dat allemaal wel mee (daar zak je wat in weg, en merk je minder de negatieve kanten van rocker), maar op de piste merk je het des te meer.

Glijer

Doordat de ski geen camber heeft – en zelfs het grootste deel van de ski niet eens plat is – draait ie heel makkelijk in het horizontale vlak, als je ze dus niet op de kanten zet. Sterker nog: je moet hem zo ver op de kant zetten om de kanten daadwerkelijk te laten aangrijpen, dat dit maar voor weinig skiërs is weggelegd. De kanthoek die je moet maken levert namelijk een lichaamszwaartepunt op dat zo ver naar binnen hangt, dat je echt flink wat vaart moet hebben om de middelpuntvliedende kracht te laten voorkomen dat je op je heup glijdt.

Flinke snelheid dus en flinke kanthoeken om op harde sneeuw wat grip te krijgen. Het gebrek aan camber zorgt er echter ook voor dat de bladveer die een ski eigenlijk is al halverwege stopt met zijn werk aan het eind van de bocht. Van echte rebound is maar een heel kort moment sprake, waardoor je zelf erg hard moet werken om die toch al wat brede ski om te kanten. Hard werken dus op een ski die alleen in extreme gevallen wat zekerheid geeft. In zachte sneeuw een stuk meer dan op de piste, maar wat mij betreft lang niet zo veelzijdig en geschikt voor slechts een zeer select gezelschap.

Conclusie

Een brede allmountain ski die veel vraagt om te skiën, vooral op de piste. Vanwege het gebrek aan camber heeft de ski veel kanthoek nodig en veel energie om om te kanten. Je houdt ervan of je haat het. Maar voor veel mensen zal deze ski niet zijn wat ze zoeken.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Völkl MantraAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *