Review: Völkl Racetiger RC UVO White

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 119-72-101
Lengte: 175
Radius: 17,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, UVO

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is de RC ski van Völkl. RC staat voor Race Carver en duidt op een lange radius. Het is dus eigenlijk een afgezwakte versie van de consumenten GS ski. Dus niet de heftigste in de serie, maar ook zeker niet een mak lammetje. Dat typeert ook wel dit soort ski’s: voor ervaren pisteskiërs die niet constant willen hoeven werken, maar die wel waar voor hun geld en energie krijgen.

Met zijn degelijke constructie is het een vrij stabiele pisteski, en voldoet hij ook wel aan dat profiel. Hij brengt je op de piste overal waar je zijn wil. Op ijzige zwarte pistes in de ochtend tot hobbelige, zachte sneeuwpistes in de middag – op zich kan deze ski alles aan. Maar voor de echt veeleisende skiër schiet de RC toch net wat te kort op twee punten: rebound en verfijning.

Zwaar skiën

De ski mist wat rebound ten opzichte van zijn echte GS-broer (de Speedwall GS). En dat maakt de ski op zich makkelijker op te skiën, zou je kunnen redeneren. Maar dat is als je ‘rebound’ door vertaalt naar stijfheid. Een minder stijve kost inderdaad minder energie om te buigen en dus om mooie ronde bochten te maken. Maar rebound – niet zozeer de stijfheid dus, maar meer de verende eigenschappen van een ski – helpen je juist in het omkanten. En dat mist deze ski dus een beetje, waardoor het omkanten wat harder werken wordt, de ski helpt zelf gewoon minder mee.

Het andere punt is de verfijning. Dit is een beetje een ski voor het betere gooi- en smijtwerk op de piste. Voor skiërs die meer op inzet, kracht en durf skiën dan op finesse of techniek. Helemaal niks mis mee, maar het moet dus bij je stijl passen. En als je zo’n skiër bent, dan is dit een heerlijke maat in het kwaad.

Conclusie

Een stabiele pisteski voor de hele dag. Niet zo verfijnd of energiek als zijn GS-broertje. Maar als je zelf ook niet zo verfijnd skiet en ook zelf de energie levert, is dat geen enkel probleem.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Völkl Racetiger RC UVO WhiteAdd yours →

  1. Hoi Gijs,
    Welke zijn dan volgens jou wel de beste ski’s voor ervaren pisteskiërs (zowel midden lange als korte bochten) die niet constant willen werken, maar wel waar voor hun geld krijgen en die makkelijk omkanten ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *