Review: Atomic Redster S9

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 118-68-104
Lengte: 165
Radius: 12,7 m
Constructie: houten kern, twee lagen metaal, volledige sidewall, tip-rocker, Servotec

Over deze ski

Dit is de consumenten slalomski van Atomic. Qua gevoel heel vergelijkbaar met zijn GS-broertje (G9). Net zoals zijn courante soortgenoten een heel ander beest dan zijn voorganger, de Doubledeck SL. Die was zwaar, stijf, stevig om te skiën, afstraffend, eenzijdig. En in bijna alle opzichten is deze S9 het tegenovergestelde daarvan.

De ski is licht, vergevingsgezind, makkelijk te skiën. De ski draait makkelijk in, ook gelipt. En daarin is het echt een ski waar een nog niet zo gevorderde skiër echt niet zenuwachtig van hoeft te worden. De ski voelt absoluut niet heftig, en dat is hij ook helemaal niet. Je overmant deze ski eerder dan dat ie er met jou vandoor gaat.

Pitloos

Wat deze ski niet heeft is rebound en demping. Hoe hard je ook je best doet, je krijgt deze ski niet aan de praat. Het is een raceauto met een 1.3 3-cilinder dieseltje onder de motorkap. Hij skiet op zich prima, maar gas geven is er niet echt bij. Dat wil zeggen, niet in energie. Als je flink actief skiet, krijg je daar nauwelijks wat van terug. Je trapt er nog net niet doorheen, maar het voelt echt aan alsof je met een brandwerend racepak en helm in de Fiat Panda’tje rijdt: het oogt heel vervaarlijk, maar pruttelt gemoedelijk voorbij.

Je kan wel hard op deze ski’s (ze lopen vrij soepel, die hoge snelheid heb je snel te pakken). Maar dan zijn ze niet zo lijnvast of stabiel. En ook niet zo goed gedempt. Harde oneffenheden hebben meer grip op deze latjes dan de skiër. In dat opzicht is de ski gewoon wat pitloos vind ik, niet zo energiek. Het ontbreekt aan body om in lastige sneeuw of bochten waarvoor de ski niet is ontworpen stabiel te blijven en door de prut te beuken.

Conclusie

Een te soepele, te vergevingsgezinde ski; zeker in vergelijking met vergelijkbare modellen van andere merken of zijn voorgangers, de Doubledeck SL. Een ski die op zich soepel loopt, makkelijk carvet en slipt. Maar control-freaks of agressieve, krachtige skiërs moeten echt verder kijken.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Atomic Redster S9Add yours →

    1. De G9 is ook niet erg explosief (in vergelijking met de Doubledecks of veel concurrenten van andere merken). Dus als je die lekker vindt, misschien dan juist deze S9 ook wel.

      1. Ik heb ze beiden geskied en was best onder de indruk van de G9 (hij is misschien niet explosief, maar brengt ook geen rare verassingen, geeft een gevoel alsof je op rails dendert en is verder verrassend makkelijk soepel te skiën) maar de S9 vond ik wel wat anders: nerveuzig en inderdaad het idee dat je d’r zo doorheen trapt. Ik had niet het idee dat je op de S9’s echt volle bak kan. Dus wat dat betreft ben ik het met GiGi eens en denk ik dat je met de G9 helemaal prima zit. 🙂 het zijn namelijk ontzettend verschillende ski’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *