Review: Blizzard Rustler 9

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 127,5-94-117
Lengte: 180
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, Carbon Flipcore D.R.T., tip-rocker, tail-rocker

Over deze ski

Vorig jaar zijn al de Rustler 10 en 11 verschenen. Freeride-ski’s met een grote sweetspot (en doelgroep) en een zeer breed inzetbereik. Tourskiërs kunnen er wat mee, big mountain chargers kunnen er wat mee; met de 11 kan je ook nog eens flink flippen en draaien en doen, met de 10 kan je eigenlijk zowat alles. En nu is er dus de 9. Iets smaller met 94 mm onder de voet. En daarmee een directe concurrent van erg goede ski’s als de Head Kore 93 en de (door mijn minder geliefde, maar in bijvoorbeeld Amerika immens populaire) Nordica Enforcer 93.

Een brede allmountainski, of een smalle freerideski – het is maar net hoe je het ziet. Hoe dan ook: hij moet het goed doen in crud en niet al te diepe poeder, maar moet ook lijnvast en grippig genoeg zijn om gewoon de hele dag lekker op de piste te skiën. Met een volledige sidewall, een met carbon verstevigde houten kern en tip-en tail-rocker lijkt dat allemaal goed verzorgd. Een vrij lichte ski, die het dus ook op harde sneeuw nog goed moet doen. Kan dat?

Snel, snappy en stabiel

Ja, dat kan zeker! Voor een ski zonder volledige lagen metaal is de Rustler 9 zeer goed gedempt. En voor een ski met deze breedte onder de voet heeft hij ook erg veel grip en is hij gewoon ‘snappy’. Dat wil zeggen: energiek, makkelijk van kant op kant te krijgen, geen logheid. Levendig, energiek, speels en stabiel tegelijkertijd. Vaak is het een beetje het een of het ander, of stuitert zo’n ski de opgevroren ribbels over. Maar de Rustler houdt goed stand.

Sterker nog: Ben je een voorjaarsskiër of iemand die niet naar gebieden gaat die met kunstsneeuwpistes aan elkaar hangen – dit is de enige ski die je nodig hebt. Het lijken wel Amerikaanse taferelen hier, een ski met 94 mm onder de voet aanprijzen als ‘one-ski-quiver’. Maar ik meen het wel. Zet er een freeride binding op met loopstand, of iets hybrides als de Marker Kingpin en je hebt nog een toerbare ski ook. Dit is wat mij betreft op dit moment de enige echte 50-50 allmountain ski.

Conclusie

Ski je echt veel zachte sneeuw (slush, poeder, op en naast de piste), dan is dit het enige wapen dat je nodig hebt. Veelzijdig, zeer stabiel, en heel veel plezier. Dat is de Rustler 9.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

4 comments on “Review: Blizzard Rustler 9Add yours →

  1. De Rustler is iets stabieler in zware crud en iets agressiever te skiën. Wat meer geschikt voor sterke/agressievere skiërs dan de Pinnacle. Die is wat lichter en speelser en wat beter in lichte zachte sneeuw.

   1. Bedankt!
    Ik heb geloof ik ook gehoord dat mensen de Rustler meer “carvy” vonden en de Pinnacle meer “los” en “pivot-y”, kun jij je daar in vinden?

    En met “agressiever te skien” bedoel je dan wat meer grip op harde pistes? Daar blonk de Pinnacle namelijk niet in uit (niet vreemd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com